Sunday, March 8, 2009

...:::KURSUS PENGENALAN ISLAM 1:::...


Assalamualaikum...
Setelah sekian lame x update..
hemm..ekceli dah delete dulu, but then i restore it back..ngee~~windu~~

Pada 27 Feb ritu, Unit Pembangunan Insan(membangunkan insan2 yang roboh, hehe), Perubatan Cawangan Mansurah(PCM) telah berjaye mnganjurkan satu program yg tajuknye kt title atas nih. Dalam kursus ni, ade lebih kurang 3 kertas kerja yg dibentangkan..

1. Islam Itu Mudah (agak slow...)
2. Cinta dan Islam (topik yg menyebabkan ramai yg hadir, melebihi jangkaan)
3. Sains dan Islam (x smpat aku join coz dah cabut dulu, haha)

Slain tu ade gak gerak kerja kumpulan tp perjalanan kursus yang kurang lancar menyebabkan suasana cam agak kelam kabut, nak cepat je sume, huhu...xpe PCM, usaha lg, hehe..
GKK ni aku sempat join sekali je, sesi2 punye aku dah balik dulu...

Hmmm..
Unit Hisbah pun ada terlibat sama dlm menyumbangkan sebuah movie yang bertajuk ''HISBAH THE MOVIE''...agak menarikla...
apa yang paling menariknya kat sini, mase sesi debat : 'cinta terlarang, lelaki yang bersalah'
ok la, aku story..mase GKK, kitorang para peserta diminta mencari isi untuk sesi debat ni.. 1 kumpulan 1 wakil..gitula..how??? camni...peserta akhawat di minta menjadi pihak pembangkang dan pihak ikhwah menjadi kerajaan..meaning dat..we(muslimat..kene menentang tajuk tu...boley byg x?? yakni...pihak ikhwah kena sokong kenyataan tu yg mnyatakan bahwa lelaki yg bersalah dan mengemukakan bukti2 yang kukuh dan bernas.. manakala akhawat kene lawan, nyatakan sesungguh-sungguhnye yg kamila yang besalah..huhuhu..malu btul..menyatakan kenyataan yg mengaku diri bersalah..haha.. macam2la kenyataan yg kuar...lucu pun ade...dan.............akhirnya.........sape yang menang???

xde sape pun

masing menyalahkan diri masing2..

hahaha..

sebenarnye debat tu di buat sbb nak suwoh kite fikir sendiri...
salah tu kat diri kite..tak kisahla kite ni ikhwah or akhawat

kan? kan? kan?

kadang2 aku terpikir...
pendebat2 yang bangun bersuara dengan beraninya
menegakkan kalimah2 yang keluar dr mulut dorang
yakin...tegas..berani..
juga pihak2 yang menyokong...
akhawat yang menyokong akhawat...
ikhwah yang menyokong ikhwah...
wah!!!braninye dorg..menyatakan kelemahan masing2...
huhuhu
memang betul stiap ape point yang dorg suarakan...
tipula klu yang berada kat situ x terlibat langsung dgn cinta terlarang ni
mmg tipu! sipi2 pun xkan xde????
kan???

hmmm...
rupe2nye masing2 tau salah masing2...
tp tula.. pelik.
x serik2 plak. still gak je...
dah bermacam ayat quran..hadis...artikal2 yang pihak2 bertanggungjawab edarkan..
tp kerasnye hati tu..susah bebeno nak lembutkan..nape ek???
tepuk dada tanye iman ye sahabat2...
if aku ada rakam sesi debat aritu, sure aku upload letak sini, hehe..tp xde..
so korang bayangkanla sendiri...haha..da~~~

1 comment:

Nurul Huda said...

haha !! tringin
nk tgk !!!
mesti lawok thp cipan !!!
kui3~