Thursday, April 30, 2009

..::aKu DAn peNIng::..

assalamulaikum sume..
ak x tau nk stat dr mane..sume nye t'jadi sekelip mate je..
tiap hari ak pening...rsnyer da cam x leh dipisahkan antare ak dan 'pening'..huhu~

..makan pening..
..stadi ofkos pening..
..jalan2 pun pening..
..y ak pelik,bile ak bgn tdo pun pening..
???????
..pdhl tula de most interesting THINGS in my life..
huh??
sape y bersalah dlm hal ni??
mgkin ker slh ibu mengandung?
x mungkin la..sbb mase zmn dulu kale,ok je ak tgk mak ak 'deliver' kan ak..
(jap2,bole ke ak tgk??)
ke..ak y byk dose..
mak..aba..mintak maap..

tiap hari..ak kene bebel ngan makhluk2 kat sekitar tu..cth2 makhluk2 t'sebut adlh;kak umi,kak sara,kak uu..eh?kak uu penah ke bebel kt kiter??huh..entahlah...tensen ak..sume nk bebel..geram3..tp ap nk buat..ank last2 ni mmg slalu jd mangse bebelan kan?isk2..ekceli,ak nk citer ak senarnyer menghidu..eh,menghidap HYPOTENSION..klu nk tau lanjut ap y ak rase selame ni dsebabkn penyakit ni...tgk la post kak yuyu..tajuk die ~HYPOTENSION~..sume symptom2 tu ad pd ak..sian ak..knape ye...budak y comel2 slalu kene uji ngan Allah..

persoalan utama..cane ak leh t'gerak ati nk p spital? ap lg...kene bebel la ngan makhluk2 tu..ak penat tadah telinge...seb bek x b'nanah..ak x nk p,ade 2 sbb..1 sbb ak nk cek kt msia jer..2 sbb ak pk ak pening bese2 je,,yela..nk exam kan..mstila pening..sbb stadi last minit..huh ,kantoi..

akhirnyer..ak sampai jugak ke spital coz ak pun da pening gle babeng..x khusyuk nk wat sume bnde espeseli tdo..sakit tau..hy tuhan je y tau..
..rentetan peristiwa hari ini..30.4.2009-hari khamis..

12.00 tgh hari:habis exam histo..dan terus p lawat kak irham..(kakak smart circle)

1.00 tgh hari :kuar dari uma kak irham then terus p hospital DELTA..dgn kak yuyu,kak umi,kak sara,kak lisa...(asal sume 'kakak' ni?)ish..idup ak ni penuh ngan kakak..eh,lupe plak..ak kan awet mude..

2.00 ptg: dr. (sape nta nmnyer) cek ak nyer heart sound n ABP(arterial blood prssure)..hah,time ni la...dr. tu x jumpe ak nyer radial pulse..3x die test abp ak...tp x jumpe gak..lalu die pun m'buat kputusan u wat ECG kat ak..ECG ni..nk cek klu ade something wrong in my heart..ak mule cuak..sbb..x kan la ak ade abnormalities kt jantung kot..maak...takut...

sphygmomanometer untuk check ABP..ak nyer rendah..93bpm

sblm ni ak da wat ABP..time praktikal PHYSIOLOGY..huh,ni lg sedey..sume org x nk jdkan ak couple u wat ABP test sbb nyer..tula,ak nyer radial pulse(kat tgn)susah nk carik!!!sdey tau time ni..kak umi pun x nk wt kan kiter nye AbP test..kak umi ckp 'ish,mane ko nyer radial pulse ni..ak nyer sng je nk carik..x nk la wat ko nyer'..pastu die suro kak sara plak wat..pastu bnd y same die ckp..time ni ak rase cam t'sisih kerane paras rupe..haha..tp siyes dow..sedey..ak pun t'pk..x normalkah ak??lg sekali nk ulang,nape yer..budak y comel2 slalu kene uji ngan Allah??..

kol bape nta time ni
:dr. pompuan lak y masuk u wat ECG kat ak..yela x kan la nk bg dr. laki tu y wat..lemau la ak..huh,segan3...ak pun menyerahkn segale2nyer kat dr. tu..huk,segalenyer??..huhu~tgh syok2 ak di telek2 dgn doktor tu..kak sara ty 'mu,ko bwk bape byk juta duit??'uish..ak bwk 100 jer..ak ty balik..'kak sara,cukup ke?'..ak da la nga miskin..then die balas..'xpe2 sume org kuarkan duit..kiter kire sume ad bape'..huhu..duit x de tp p hospital..ke sengal tu nmnyer..ummu2..

then,da abe cek ECG...time uh ak rs cam ak ni..pesakit jantung y tegar..korang tau kan,lead2 ECG bape byk?aVR,aVL,a VF..LEAD 1,2,3..n nta ape2 nta lg die ltk kat bdn ak..berwayar2 ak td..hmm...ni la keputusan ECG ak..seb bek normal..alhamdulillah..ya ALLAH..


ECG paper..for my heart..teruja ak tgk ECG paper

pas tu..dr. len plak masuk..(dr. y ni lg power kot)..die cek la lg ABP,carik radial pulse,dgr heart sound..mmg perghh r dr. ni..nk d pendekkan citer... stlh ak digodek2..(terase lemau seketike..ak pasrah jer)die pun ty la ak mcm2..

then,dgn konpidennyer die pn wt keputusan bhwa..ak ade HYPOTENSION..
mase last2 tu..ade plak die ty ak psl circulation,symphatethic supply to heart,'cushing reflex'..huh,khalas ba'a..kantoi je x bace buku..

kos kat hospital:130 genih..kopak ak bulan ni..da la ak bwk 100 je..abe duit kak lisa n kak sara ak amek..tong2 duit..huhu~sedeynyer idup d rantau org..

ha,sblum balik dr. tu bagi list ubat y kene beli kat farmasi..name ubat2 ak..
1..ARCA-zinc..for vitamin
2..effortil for hypotension
3..CoRAsore..for cardiac and circulatory stimulant

fuyoo..powernyer function ubat ni..ak x caye mak..

makan ubat mu!!..nt kak umi bebel!!

conclusion 4 my HYPOTENSION

1-ak x leh b'gerak ngan pantas ..kene slow motion..huhu~
2-jd..kene bgn awal untuk p kuliah awl..klu x nt kene jln cepat2..nt pensan...
3-klu sembahyang x leh laju2,,hihi..nt pening..(alah,x leh r ak nk solat laju2 pas ni..oh tuhan..)
4-klu jalan ngan ak,kene lepak2...utk kak umi,kak uu,kak sara..klu nk tinggalkan kiter kt blkg..kiter x kesah...:(

thanks to
kak lisa..kak umi..kak yuyu..kak sarah..
sbb temankan kiter p jumpe doktor..
luv u all..

akhir kalam
kak umi,kak sara, kak yuyu..kalaulah kiter ade kuase..
:(

hYp0TeNSi0n?

dEfiNiti0N~
Low blood pressure, or hypotension, occurs when blood pressure during and after each heartbeat is much lower than usual. This means the heart, brain, and other parts of the body do not get enough .
Blood pressure that is borderline low for one person may be normal for another. The most important factor is how the blood pressure changes from the normal condition.
Most normal blood pressures fall in the range of 90/60 millimeters of mercury (mm Hg) to 130/80 mm Hg. But a significant drop, even as little as 20 mm Hg, can cause problems for some people.
tYpEs~
There are three main types of hypotension:
1)Orthostatic hypotension, including postprandial orthostatic hypotension
Orthostatic hypotension is brought on by a sudden change in body position, usually when shifting from lying down to standing. This type of hypotension usually lasts only a few seconds or minutes. If this type of hypotension occurs after eating, it is called postprandial orthostatic hypotension. This form most commonly affects older adults, those with high blood pressure, and persons with Parkinson's disease.
2)Neurally mediated hypotension (NMH)
NMH most often affects young adults and children. It occurs when a person has been standing for a long time. Children usually outgrow this type of hypotension.
3)Severe hypotension brought on by a sudden loss of blood(shock)
cAuSeS~
by drugs:
Alcohol
Anti-anxiety medications
Certain antidepressants
Diuretics
Heart medicines, including those used to treat high blood pressure and coronary heart disease
Medications used for surgery
Painkillers
others:
Advanced diabetes
Anaphylaxis (a life-threatening allergic response)
Changes in heart rhythm (arrhythmias)
Dehydration
Fainting
Heart attack
Heart failure
Shock (from severe infection, stroke, anaphylaxis, major trauma, or heart attack)
sYmpT0Ms~
Blurry vision
Confusion
Dizziness
Fainting (syncope)
Light-headedness
Sleepiness
Weakness
ExAmS & tEsts~
The health care provider will examine you and try to determine what is causing the low blood pressure. Your vital signs (temperature, pulse, rate of breathing, blood pressure) will be checked frequently. You may need to stay in the hospital for a while.
The doctor will ask questions, including:
What is your normal blood pressure?
What medications do you take?
Have you been eating and drinking normally?
Have you had any recent illness, accident, or injury?
What other symptoms do you have?
Did you faint or become less alert?
Do you feel dizzy or light-headed when standing or sitting after lying down?
The following tests may be done:
Blood cultures to check for infection
Complete blood count (CBC) and other blood tests, including blood differential
ECG
Urinalysis
X-ray of the abdomen
tReAtmEnT~
Hypotension in a healthy person that does not cause any problems usually doesn't require treatment.
If you have signs or symptoms of low blood pressure, you may need treatment. Treatment depends on the cause of your low blood pressure. Severe hypotension caused by shock is a medical emergency. You may be given blood through a needle (IV), medicines to increase blood pressure and improve heart strength, and other medicines, such as antibiotics.
If you have orthostatic hypotension caused by medicines, your doctor may change the dose or switch you to a different drug. DO NOT stop taking any medicine before talking to your doctor. Other treatments for orthostatic hypotension include increasing fluids to treat dehydration or wearing elastic hose to boost blood pressure in the lower part of the body.
Those with NMH should avoid triggers, such as standing for a long period of time. Other treatments involve drinking plenty of fluids and increasing the amount of salt in your diet.
(Ask your doctor about specific recommendations.)
In severe cases, medicines such as fludrocortisone may be prescribed
X-ray of the chest
pRogN0siS~
Low blood pressure can usually be treated with success
p0sSiBlE c0MpLicAti0N~
Shock
Injury from falls due to fainting
Falls are particularly dangerous for older adults. Fall-related injuries, such as a broken hip, can dramatically impact a person's quality of life.
Severe hypotension starves your body of oxygen, which can damage the heart, brain, and other organs. This type of hypotension can be life threatening if not immediately treated.
wHeN to c0nTacT mEdiCaL prOfesSi0naL~
When you have symptoms from a drop in blood pressure, you should immediately sit or lie down and raise your feet above heart level.
If low blood pressure causes a person to pass out (become unconscious), seek immediate medical treatment or call the local emergency number (such as 911). If the person is not breathing or has no pulse, begin CPR.
Call your doctor immediately if you have any of the following symptoms:
Black or maroon stools
Chest pain
Dizziness, lightheadedness
Fainting
Fever higher than 101 degrees
Irregular heartbeat
Shortness of breath
Also call your doctor if you have:
Burning with urination or other urinary symptoms
Cough with phlegm
Inability to eat or drink
Prolonged diarrhea or vomiting
pRevenTioN~
Avoiding alcohol
Avoiding standing for a long time (if you have NMH)
Drinking plenty of fluids
Getting up slowly after sitting or lying down
Using compression stockings to increase blood pressure in the legs
sumber:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/

...:::OK DAH:::...


OK

sarah dah masuk.

now

teringin nak tengok dorang ni post something

hmmm

maybe lepas exam kot

xpe

kite tunggu k.
kengkawanku!
welcome to dis world!

Wednesday, April 29, 2009

...:::UNDER CONSTRUCTION:::...

dah jadi 3, tinggal lagi sorang x masuk

not complete yet
waiting for sarah to accept my invitation

then..u'll free to post anything
but....one thing.

dont post nonsence2 thing k frenz?!
deal
dah dua exam lepas. tinggal lagi 1 esok.
selesai practical.
2 minggu akan dtg pulak..oral ngan written
ups! lupe, practical anat belum lg.
hadoyai
...............................................

information
habuk/debu kat sekeliling kite (dlm umahla) bkn semuanya exactly debu
tapi dari sel mati kat kepala
contohnya time sikat rambut..garu kepale dll
itu saje.len kali de pape, kite share lg.



done.
blog's updated.

Sunday, April 26, 2009

...:::FINAL YANG FINAL:::...

............................................................


assalamualaikum wbt

setelah sekian lama tak menghapdet blog ni...akhirnya...huhu.. buat makluman semua.. esok dah start our final year exam. 3 bulan kami akan berjuang...hoho..crazy huh! aku pun still merangkak2 bertatih2 nak menghafal nih.. xtau sempat ke tak.. usaha selagi mampu, biar sampai keluar air mata darah sekalipun.. lepas tu, serah...pasrah...tawakal... sama-samala kita mendoakan najah, moga ia milik kita bersama..aminn..

lagi satu,

blog ni nantinya bukan jadi milik aku lagi, tapi milik kami..insyaAllah..starting right after we finished our final...we'll share everythin' here! for you to see...for you to read...for you to know our life as medical students..insyaAllah. hanya merancang tapi Allah lah sebaik2 perancang!

............................................................

from~yuyu

Sunday, April 12, 2009

...:::SUBUH:::...

(name2 dlm ni xde kena mengena dgn sesape, yg xde maupun yg ade..rekaan semate..)

''farah, ko sembahyang subuh tak td?''

ain bertanya sambil mengesatkan kedua matanya. itulah yang sering dilakukan ain setiap kali bangun dari tidur..menjengah terus ke bilik sahabatnya itu, farah.

''baru bangun dari tidur barangkali'', fikir farah.

''pukul berapa ko bangun ni ain?'', farah saja bertanya kerana mahu menyakat kawannya itu yang baru sahaja bangun dari tidur.

''aaa...pukul berapa skrg ni wei?'', dalam keadaan mamai, ain melantunkan balik persoalan itu.

''eih ko ni! tanya aku balik pulak, orang tanya dia, dia pegi tanya orang balik..sah2 ko ni bangun dari tidur..tenyeh2 biji mata tu, terkeluar karang baru tau!''

ain tersengih.

''eleh..aku tanya ko sembahyang subuh tak pagi ni, ko tak jawab pun lagi tapi ko bagi aku soalan lain pulak'', bebel ain.

''aku subuh ke tak? hehehehe...ko ni macam taktau je aku. aku mana pernah tinggal subuh, kan wajib sembahyang...ko tu tanya aku, ko?'', giliran farah pula bertanyakan perihal subuh sahabatnya itu.

''aku tak sembahyangla, uzur! hik hik..hmm..aku saja je tanya ko, kot2 ko tak sembahyang, kan aku yang selalu kejut ko subuh, waktu2 macam ni takkan aku jugak yang kena kejut? ala..tak bestla..aku nak jugak rasa nikmatnya tidur sampai matahari naik sikit, hehe.. tapi aku still ragu2 la...betul ke ko sembahyang pagi tadi? huhu...''

dalam hati farah,''kurang asam punya budak, macam tau2 je, ish!''

''iye...........aku sembahyang tadi................tapi sekali dgn dhuha...hahahaha!'', jawab farah dan dia pasti jawapannya kali ini mampu memuaskan hati ain.

''hahaha...aku agak dah ko..hampeh betul'' ain menyambung tawa farah.

''ko ni, dah tau aku macam mana tapi still jugak tanya, ala...bukan senang aku nak solau dhuha tau!''

''yelah.....tapi seminggu aku uzur, seminggu la ko solat dhuha?bagus..bagus..murah rezeki ea...''

''haah'',selamba farah menjawab.
''nak buat macam mana? dah takde sape pun yang sudi nak kejut aku..nak harapkan orang lain dalam rumah ni...hmmm...tak payah....semua pentingkan diri sendiri..'', keluh farah.

ain memonyokkan mukanya, habis hilang keayuan semulajadi wajahnya.''aku pun ke?''

''eh..eh..ko tak la..ko la sahabat aku dunia akhirat, hehe'', hilang monyok muka ain mendengar kata2 sahabatnya itu. dia tersengih manja.

''sampai bila kita nak macam ni ye? bukan kehendak kita..aku penat dah menangis tiap kali bangun pagi tengok2 tingkap je, dah cerah..rasa macam nak menjerit je...lepas tu, aku terus terbayangkan ummi aku kat malaysia, dia tak pernah jemu kejut aku subuh sebab walid aku pentingkan solat berjemaah..kan best kalau keluarga aku duduk sekali kat mesir ni'', luah ain.

kemudian farah menyambung,'' nasib kita serupa ain. kat malaysia, subuh aku tu kadang2 lewat jugak sebab aku ni jenis liat nak bangun tapi tak pernah la tertinggal sebab nanti kena bebel dengan mak aku. duduk negara orang ni memang mencabar kan ain. waktu subuh bukannya sama macam waktu subuh kat malaysia. subuh sini awal pastu berubah ikut musim pulak tu.. awal sangat bagi kita yang dah biasa bangun pukul 6 kat mesia. kalau kat sini bangun pukul 6...hmmm matahari dah naik pun...takde harapan..dhuha jela..''


''tapi kan farah, aku rasa bukan kita je yang mengalami masalah ni, subuh gajah ke subuh dinasour ke, subuh semut atau kuman sekali pun..dari golongan remaja macam kita ni sampaila yang tua2 tu'', dengan yakin ain menyuarakan pendapatnya.

''hah?! betul ke? yang tua2 pun..ko pernah jumpa ke?'', tanya farah, inginkan kepastian.

''ha la. satu family aku pernah tertinggal subuh sekali dulu, ummi dgn walid tu tak dengar bunyi jam loceng katanya. tapi tu takpe. tak sengaja. lagipun masa tu baru balik dari kampung, semua kepenatan...sampai kesiangan esoknya, hehe..'',cerita ain.

''eh ain, memandangkan ko ni kelihatan lebih berilmu dari aku, yela..aku ni sekolah agama pun tak habis, sampai form3 je, lepas PMR aku macam entah pape, aku pun blah, hehe....hmm.. yang aku tau, kalau kita tertidur pastu terlepas subuh takpe kan? tapi kena qada' la sebaik je sedar. ye ea?'', tanya farah menginginkan kepastian daripada sahabatnya yang mendapat pendidikan agama sejak kecil sehinggalah habis sekolah menengah.

''haah...cuma ko je yang terlebih baik, siap dhuha lagi! hahaha!'' seronok ain memerli farah.
farah lantas mencebikkan mukanya kepada ain. ain tergelak kecil.

''tapi farah, ada 2 golongan yang dikategorikan sebagai tertidur ni. yang sengaja tertidur dan yang tak sengaja tertidur....'' belum sempat ain menghabiskan kata2nya, farah mencelah.
''aik, ada pulak macam tu ye? dah katanya TERtidur, TER...so maksudnya tak sengajala kan?''

ain yang bengang percakapannya disampuk berkata,''ko ni, dengar aku habis cakap dulu''

''hoi! komunikasi mana ada sehala, orang komunikasi 2 hala la! takkan aku nak biar ko cakap sorang2.''

''hik hik hik'', ain tersengih. dalam hatinya, ''betul jugak cakap farah''
''yelah2 mintak maaf, aku silap, huhu..''

''taupun, cepat cerita balik pasal 2 golongan tu'' pinta farah sambil menarik muka.

''ok. golongan yang sengaja tertidur. aku ambil ko sebagai contoh k? senang sikit ko nak paham.
ko tau yang ko ni jenis susah nak bangun subuh tapi ko still gak tidur lewat. contohla, kebiasaannya ko boleh bangun subuh kalau ko tidur pukul 11, tapi ntah kenapa ko menggatal nak tidur lewat2 sampai pukul 1 or 2, chatting dengan pakwe kot, hehe..sampai menyebabkan ko tak bangun subuh. tu kira sengaja la tu sebab tidur lewat tu ko boleh elak sebenarnya. contoh lain, kononnya ko stay up nak study...ko berjaga sampaila pukul 3 pagi. pastu ko rasa macam mengantuk..dan nak tido tapi ko dah tau kalau ko tidur pukul 3 tu, kompem2 ko tak bangun subuh. masalah ni pun dikira dalam sengaja. contoh lain lagi, aku tengok dahi ko tu berkerut semacam je, hahaha. hmm...masalah kali ni pulak, ko dah bangun awal2 dah time subuh tu, tepat time pak bilal melaungkan azan..tapi ko tarik selimut sambil berkata dalam hati ''kejap lagilah, awal lagi ni..5 minit je..'' tak boleh macam tu, dah masuk waktu sepatutnya terus sembahyang''

terkebil-kebil farah mendengar perbahasan ain. terasa juga apabila diperli sahabatnya itu pasal 'berchatting dengan pakwe'. dalam hatinya, ''pelik aku dgn ain ni, muka punya la cun, putih melepak, sopan, baik...tp takde pakwe. taknak rasa ke dia? eh, lupa pulak, dia ni kan 'alim type'.. mana nak couple2 nih. yang aku ni pun satu, bila la nak berubah..padahal tau je benda tu salah, huhu..''

''...farah...farah! ko tak dengar ke aku panggil ko ni?!'' farah tersentak bila ain mencubit pehanya.

''eh..eh..sori, tak dengar, hehe..''

''yang ko ni tengok aku sampai tak berkelip mata tu kenapa? aku taula aku tak basuh muka lagi, gigi pun tak gosok lagi tapi................aaa....aku tau, ko tatap aku sebab aku cute ea??? hehehehe..''

''eih, perasanla ko!'', tapi dalam hati kecilnya, farah memperakui kebenaran kata2 ain.
''dah2, sambung pulak pasal golongan yang satu lagi wahai ustazah ain ihtisyam ku sayang..''.
''ain ihtisyam..mata yang malu..ye malu untuk memandang ajnabi..mata yang malu untuk melihat kemungkaran.kau memang mata yang malu ain'', monolog farah.

''sekarang aku terangkan kat ko pasal golongan tertidur yang tak sengaja pulak. ko jadi contoh lagi ye, hehehe..ok. macam ni pulak kesnya, ko dah tau kebiasaan ko akan bangun subuh dan pasti akan bangun subuh tapi tiba2 pulak hari tu, ko tak bangun, terlajak, mimpi best kot, dating dgn pakwe, hehe..tu kire tak sengaja la..padahal selalunya ko bangun. contoh ko tidur pukul 11 malam dan biasanya ko akan bangun pukul 6 sharp! tapi hari tu terlajak sampai pukul 8 pagi sebab mimpi best, hehe..kalau kes macam ni takpe, syara' memaafkan. lebih kurang jugak macam kes family aku yang kepenatan malam tu sampai kesiangan. jelas cik farah mumtaz?''

''habis tu, kalau kes macam aku ni kira sengaja la? hehe...ko nak tau? aku dengar je alarm aku bunyi tiap kali subuh..tapi aku bengang sebab bising then aku terus tutup, bangun2 tidur je dah terang pastu terus menyesal tapi esoknya aku buat lagi benda yang sama. aku tak tau la setan mana entah yang hasut aku, huhu..''

''taupun salah. dah tu esok buat lagi''

''hehe''

''sengih2 plak minah ni. lainla aku..aku pasangla alarm kuat mana pun. aku tak tau kenapa aku langsung tak boleh dengar''

''ntah ko ni, naik rimas aku, bingit telinga aku dengar alarm ko. dahla bunyi bukan sekali. berkali2..pasang 2 alarm pulak tu, mentang2la ada 2 handphone. satu rumah boleh dengar tau tak. bukan boleh..memang dengar pun. huh!''

''aik, marah nampak. kire ok la tu aku pasang alarm, aku ada usaha. usaha aku berhasil sebab dapat bangunkan ko tapi masalahnya ko tu yang liat, hampeh betul''

''haah kan...aku memang liat. mak aku pun cakap macam tu. macam keropok lekor''

''keropok lekor.....sedapnya farah...dah setahun kita tak makan..ko tu harap je orang terengganu tapi kenapa tak bawak keropok lekor masa datang sini, apela ko ni..rugi...''

''aku rugi ke..ko yang untung? ko tu dahla makan banyak. tak padan dengan badan yang macam papan..aku tak sempat makan, ko dah habis telan''

''hehehehe....ermm, ko nak tanya apa2 lagi tak, aku nak gosok gigi ni, pastu nak masak sarapan. eh hari ni isnin, ko puasa kan?'', ain bertanya, saja mau menduga farah.

''hah...ko nak masak ke..aku tak tau la nak puasa ke tak'', farah menggaru kepalanya sambil menelan air liur.

''hmm...kalau dah macam tu jawapannya..tak puasa la tu maknanya..aku faham ko farah''

''hehehe....ni yang aku sayang ko ni!nanti2..ada lagi aku nak tanya ni'', farah menahan ain yang baru saja ingin melangkah keluar dari biliknya.

''hah, apa dia lagi?''

''apa pulak hukum bagi kedua2 kes tertidur tu?''

''owh...lupa pulak nak bagi tau. bagi kes yang sengaja tertidur, hukumnya berdosa dan wajib qada' segera. dan bagi kes yang tak sengaja, hukumnya tak berdosa tapi sunat qada' dengan segera. perincian hukum ni dari kitab2 ulama' muktabar.''

''kalau seminggu berturut2 tertidur macam mane?''

''ko ke?hehe..takdela gurau je. kenala bermujahadah. lawan hasutan setan tu. benda ni jadi tanggungjawab ataupun tuntutan orang sekeliling sebenarnya especially kawan serumah. kalau dah payah sangat nak bangun tu, biarla sampai terpaksa simbah dengan air sekalipun, buatla apa2 yang patut, asal bangun kawan tu''

''bertolong-tolonglah kamu dalam perkara kebajikan/kebaikan''

''meh, aku jadi penceramah kejap''

solat fardhu kan Allah dah tetapkan waktu-waktunya yang khusus, macam dalam firman Allah yang ni, maksudnya : Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan Yang Diwajibkan atas orang-orang Yang beriman, Yang tertentu waktunya”. (an-Nisa’: 103)
jadi, kita wajib tunaikan solat pasa waktunya. bukannya solat zohor time asar, lainla jamak ta'khir. sape2 yang saja solat kat luar waktu, kenala tanggung dosa sebab dia ambil ringan akan solatnya padahal solatla benda pertama yang dihisab kiamat nanti.

kita kena ingat azab yang Allah dalam salah satu firman-Nya:
Apakah yang memasukkan kamu ke dalam (neraka) saqar? Mereka menjawab: Kami dahulu tidak termasuk orang-orang yang mengerjakan sembahyang dan kami pula tidak memberi makan kepada orang-orang miskin dan adalah kami membicarakan perkara-perkara yang batil, bresama-sama dengan orang yang membicarakannya dan adalah kami mendustakan hari pembalasan, hingga datang kepada kami kematian (Al Muddathir : 42-47)

dan bagi kes2 yang tak sengaja, sebaik saja dia bangun dari tidur, dia sedar dia sudah terlepas dari subuhnya dan kemudian terus menunaikan solat yang dia tertinggal..kes macam ni takpe. sebab ada hadith yang mafhumnya:
Barangsiapa yang tertidur atau terlupa mendirikan sembahyang, maka hendaklah dia sembahyang apabila mengingatinya dan tidak dikenakan kaffarah melainkan dengan melaksanakan perkara tersebut. (Al BUkhari (572), Muslim (684) dan lainnya.

''fuhh! faham dan jelas sayangku???'' tanya ain sebaik saja dia habis menjelaskan semuanya kepada ain sambil menghembuskan nafas kelegaan.

''wah....faham3! bagusla ada kawan macam ustazah, hahaha! jadi doktor boleh, jadi ustazah pun boleh..hehe''

''dah2, nak bodek2 pulak, jangan risau, aku takkan tarik balik niat aku nak buat sarapan hari ni. aku ni bukan serba tahu sangat pun...aku tau pun sebab baca blog2 yang islamik sikit, aku ni kan malas nak pergi kelas agama tiap pagi tu so baca kat internet jela, haha!''

''betul..betul..betul..ko malas...aku sejuta kali malas, hahaha!




p/s...alhamdulillah siap pun cerpen pendek pertama aku! aku takde bakat pun. ni percubaan pertama..kalau ada respon baik dari pembaca..aku buat lagi tapi bukan musim2 exam ni la. lepas final nanti ke...hmm..segala yang baik dari cerpen ni, ambik la buat jadi teladan. yang buruk2 tu jauhkan, jangan diikut..parah nanti...allahu'alam bissawab..

dikarang oleh aku start maghrib 12/4 sampaila 6.13 am 13/4 (waktu mesir)...berbekalkan sedikit info dari web yang tertera kat pic di atas nih.aku buat ada pause2 la..takdela continuously...aku pun perlukan tidur n study!
k,salam!

Saturday, April 11, 2009

...:::MUSIM BUNGA UNTUK MAMA:::...

..............................................
salam, mama..
ha ni kakak dah letak gambar musim bunga kat sini macam yg mama suruh
tapi kakak tak letak semua, 1-2 je...
nanti kakak balik, kite tgk same2 smbil dgr kakak cerita dgn poyonye,
kakak kan kalau cerita takleh berenti, hehe
sian mama kan...tak dpt tgk real punye, huhu....
nantila kakak byk duit, kakak bawak semua gi jalan2, ckp je nak gi mane, cewah!
hahahaha
tapi yang paling penting nak hantar mama ngan ayah gi wat haji dulu
dahulukan yang patut didahulukan, hoho
....................................

kisah sepasang kekasih
(dlm phone)
kaklong : tidurla rumah kakak malam ni..
zz : tengokla...hehe..(tersengih malu)
adela tu hal yg nak dibualkan kaklong dengan si adik..
petang itu, dalam perjalanan ke rumah kaklong di kota damansara...
dia melencongkan motosikalnya ke arah lain menuju ke arah utara
sudahla jauh..4 jam..esok pulak bukannya hari cuti
ke mana? mengapa utara? ada apa di utara?
s
e
b
a
b
.
.
.
ada ISTERI dia!
hehehehe..rumah kakak dia ada ape, baik pegi ke bini, hehe
cerita ni takde ape pun, haha...
cuma kisah mama ngan ayah yg terpakse berpisah
lawakla ayah ni, bleyh plak die gi melencong,dahla jauh, 4 jam, esoknye keje plak tu
tak tahan dgr cerita mama, pecah perut kakak gelak..
ayah tak tahan menanggung rindu n bosan makan nasi bungkus, hahaha
tiap kali kakak tepon n tanya, mama ckp ayah nak balik dlm 2 minggu sekali
ceh!
temberangla ayah! dlm seminggu tu mau 2 kali ayah balik, haha
ayah...ayah...ayah...
dia ingat 4 jam tu 4 minit ape..hehe..
kalau dah rindu..dah syg tu, tak peduli pape dah kot..
bestnya dapat suami cam ayah,
mama pun mesti bosan kan, solat pun dah jarang dapat jemaah sama2, huhu..
kakak tumpang sedih, hehe..
kalau mama baca cerite ni (kompem dia baca) n kalau ayah ada kat tepi mama
mesti peha ayah dah kena cubit, hehe...kakak tau dah mama tu, malu sikit, cubit ayah
eh, gambar tak letak2 lagi, lupe plak, hehe..jap ea.....
(uploading)
ish, lembab tol
siap pun. alhamdulillah.

cantik..cantik..cantik..(kalau biru lagi cantik,hehe), lebat kan ma?

hoho..rimbunnye ma! jgn jelez ngan kakak..hehe

pokok tu bunge nye kaler ungu, tapi kakak taktau bunga apa, kakak gadoh ngan sarah. sarah ckp bunga orkid, kakak tak puas hati, kakak ckp tu bunga sakura la! pahtu dia ckp, mane de bunga sakura kat sini, ye ke mama??? takde ke???

(jisim kakak dah turun, hehe)

Wednesday, April 8, 2009

...:::KEMBARA SUK DIRASAT:::...



assalamualaikum adik2 semua!
bertemu lagi kita dirancangan bersama..... kak yuyu!
adik2 akak yg baik2 belaka semuanya ni apa khabar?
(haha...aku sedang merepek menghost sebuah rancangan yg tak pernah wujud)
.........................
tajuk kita pd rancangan hari ni..''kembara suk dirasat''
ada ape dgn kembara kali ni?
haha...kitorang the power of 4 yg x sedar diri ni (coz exam makin dekat)
telah melalui sebuah kembara yg sgt best!
bermulalah sebuah kembara yg singkat tp mengikat padu 4 HATI bersama..
bagaikan covalent bonds yg sgt kuat ikatannya..tak macam ionic atau hydrogen bonds... mahupun van der waals yg sangat lemah ikatannya,
umpama ikatan sepasang kekasih yg tak sah lg.. huhu!
........................
ikutkan rancangan awal, cuma ummu dgn umi je yg nak pegi suk, nak beli buah.
tetibe sarah plak nak ikut sbb nak wat video untuk parent dia.
'yu, ko nak join x?'
'nak'
tanpa berfikir, aku terus setuju. begitulah sepakatnya HATI kami...
persoalan tentang organ bernama HATI..
knp orang selalu kaitkan sesuatu dgn HATI?
contoh
sakit HATI, berat HATI, makan HATI, ambil HATI, terasa HATI, jauh HATI, jaga HATI.. HATI-HATI
SUKA HATI LAH!
persoalan ni timbul di benak fikiran aku bila aku pergi muzium tgk jar HATI(liver)
aku tenung HATI tu lama2...
liver : the largest gland of the body, weighing 1200-1600 g, situated in the top right portion of the abdominal cavity..bla..bla..important sites of metabolism of CHO, proteins n fats...bla..bla..
(ummu ckp: sudah2 la kak yuyu)
yelah..yelah!
hmm...knp HATI ek? ntahla..tnye ummu, ummu pun tak tahu..
berbalik kepada cerita asal, haha! jauh melencong, nak bg korang berfikir!
dalam pukul 8 kitorang bertolak...asalnye nak g pukul 7 tp........
tahan teksi dekat tir'ah, alhamdulillah senang dapat.
sesampainye kat suk, umi terus memulakan rakaman video sarah..
tgh syok2 rakam tibe2 ade ammu polis thn kitorang,
kedekut! nak rakam pun x boley..aib katenye..x phm aku
maka dgn itu..terpampanglah kekecewaan di wajah sarah, huhu..sian ko..
tak puas HATI la kan..huhu..ye la, dulu, aku dgn umi pun ada gak rakam kat suk
guna nsetla..xde sape halang pun. tp malang x berbau. rakaman yg aku buat sia2 je sbbnye pause aku ingat tgh recording..recording aku ingat pause, phm x?
kirenye yang aku rakam semuanya suasana dalam poket jubah aku...hehe..
(1st time rakam guna nset, nset sendiri plak tu, bleh plak taktau guna..aduyai..)
.................................
dgn rasa kesewa..kitorang pun meneruskan kembara
aim kitorang cuma gerai buah je..kat mesir ni, buah mmg heaven la! huhu..
beraneka...mama aku pun jelez bile aku story kat dia..
gerai pertama..aku beli honey dew.
ummu beli limau n aprikot. umi plak beli limau n honey dew.
sarah tak beli pape. masih lagi dgn kekecewaanya. hehe..
tp dia rakam gak, guna nset aku je..tu pun cover2 sbb takut kena tegur ngan ammu polis lg.
nanti aku letak dlm ni video2 nya..tggu sarah wat moviemaker dulu.
dia tgh tak sehat tu..sian dia...syafakillahi 'alaiki ya sohbiti!
gerai kedua..pisang. ummu n umi yg beli. sgt lawak! ammu nye poyo giler kot! sawwar2...huhu
org2 kat suk tadi cam batak je kitorang wat video..sume nak tunjuk muka
haha! siap ada yg cover2 lg...penat layan diorang..mcm2 kerenah.. yg paling tak bleh bla ammu pisang tula..gaya dia sgt poyo. huhu..tak tau camne nak story..tgk sendiri video nya.
seterusnya..aku singgah beli faraulah (strawberi) itnin wa nus!
last sekali...sarah beli carot. buah ke? hmm...actually sarah tak makan buah.
pelik kitorang..kitorang punyela 'hantu' buah..hehe..
carot tu katenye nak buat jus carot. sedap ke? aku tak pandai..huhu..
tamatlah dah kembara kami.
.............................
sesi menahan teksi yg sgt seksa wooo..lama bebeno nahannye...huh!
menguji kesabaran..
1 fakta baru :
aku baru tau kuliah dirasat banat betul2 depan suk. haha! sungguh memalukan bg org yg dah lama duduk kat mansurah ni..habis aku kena gelak td..huhu..
(padahal dah byk kali pegi suk)
lepas beberapa lama, akhirnya dapat gak walaupun terpaksa berhimpit 4 org cam sardin kat belakang, huhu..seb bek aku kurus, haha!
kitorang sangat ramah dgn ammu tu, mcm2 kitorang tanya. siap wat video lagi
seronok betul dia! kitorang pun jadi seronok...yu huuuu!
rumah die dekat je...kat masakin gama'ah gak.
yg lagi best..masa sarah hulur duit, nak bayar duit tambang, die taknak.
kirenye die bg kitorang naik teksi free je..best nye! baik betul ammu tu.
tp aku lupa 1 perkara..mintak contact no die, haha! klu tak, boleh naik teksi free lg, hehe..
agak2...kenapa ammu tu bg naik free je?
kesimpulannye : berbaiklah korang dgn pemandu teksi, tangkap gambar dgn dia, rakam video dia...borak2 ngan dia...insyaAllah free! hahaha..
...........................
then..singgah kedai beli bekhero.
borak2 dgn mr hadi, sgt peramah orgnye.
die ckp @ doa (sbb kate2 kan doa)
umi bakal dpt seorang ustaz dirasat azhar
sarah ngan ummu bakal dpt doktor
aku....engineer electric!
taknak...taknak...taknak...!!!
HATI aku memberontak

Monday, April 6, 2009

...:::ALL IN ONE:::...

Salam,
malas nak asingkan punya pasal, buat je semua dlm 1 post.
..................................................

tagged by huda

1.adakah anda seorang perempuan?lelaki?pondan? atau..tuuutttt..
nisa' of course
2.jika anda melihat seseorg diragut,apa yg akn anda buat?
''weyh, tgk tu..de budak kene ragut...''
3.sebutkn 2 jenama kopi 3 in 1 yg digemari anda.
maap, minum kopi x tgk jenama..
4.adakah anda akan berkahwin suatu hari nanti?
insyaAllah..biiznillah..
5.adakah anda pengguna celcom?plan apa?(upax/celcom blue/%$%#$%)
etisalat..takde plan2, haha, kt mesia, yup. using celcom..bese punye je
6.sebutkan ciri2 lelaki idaman anda
acuan al-Quran
7.apakah yg akan dilakukan oleh anda apabila terasa bosan?
tido
8.sebutkan destinasi pertama yg akan anda pergi,jika sudah mendapat lesen keta.
kedai atan
9.adakah anda suka menyanyi??lagu apa???
suke giler...nasyid ler..
10.jika ada lelaki yg bukan muhrim bertanyakan tentang rambut anda,("rambut ag cmna?")apa yg akan anda jawab?
sibok jer
11.sila beristighfar 5 kali ..dan zikir lailahaillallah 5 kli (klu xiklas xpayah)
done
12.sila tag owg len klu anda seorg yg comel (haha!)
no need tag2 org di musim exam ni, sumer busy

..........................................

semalam!!!!!

yeah
we did it!
THE POWER OF 4
jenjalan pagi2 kat istad
sgt hepi!!!
sarah~umi~ummu~yuyu
...........................................

jadual final exam

anatomy
written : 14/05/09
practical :20/05/09 (kot)
oral : 20/05/09

biochemistry
practical : 30/04/09
written : 28/05/09
oral : 30/05/09

physiology
practical : 27/04/09
written : 13/06/09
oral : 19/06/09

histology
practical : 29/04/09
written : 25/06/09
oral : 29/06/09

english
05/07/09

computer
07/07/09
.............................................

Sunday, April 5, 2009

...:::SEMALAM:::...

semalam..ku meniti jalanan suram..
hoho..
takde jalan yg suram pun
cuma sedikit kekecewaan lantaran tak dpt keluar di pagi hari
memerhatikan keindahan ciptaan Tuhan
(tak pasal2 sarah bg aku coklat semalam sbb serba salah tak bawa aku jalan2 kat istad)
hari ni masih ada, kalau masih diberi peluang oleh yang Esa
(sdg menaip jam 1 am mesir)
tension tak dpt jln kat istad pagi2 buta membuatkan aku 'zzzzzzzzzzzzzz'
pastu bangun...dihidangkan pisang goreng oleh umi
hohoho..kebetulan lapar..Alhamdulillah..
menuju ke dapur menghabiskan nasi berbaki malam td (aku tak mkn mlm smlm)
STUDY ---sampai 11.30 am
konon nak qoilullah..astaghfirullah! terlajak sampai pkul 1..huhu..
bangun dr ''qoilullah'' terus buat perkara wajib..
muhasabah diri di atas sejadah
tetibe...pintu bilikku di kuak...
''yu, ko taknak pegi ke?''
'huh? gi mane?'
''la..kan nak kak irham nak belanja pizza hari ni''
'bukan pukul 4 ke???'
''1.30 la..aku dah gtau ko mase kejut ko td''
'hampeh, aku mamai'
dgn kelam kabutnye sbb dah pukul 1.30 pun..aku sarung je ape yg ade..
tak sempat nak iron2 dah, nak tempek ape2 kat muka pun tak sempat
huh! tak penah aku keluar selekeh mcm semalam
tudung pun pakai tudung sidai kain kat beranda, kantoi, haha!
...................................................
sepanjang SC berjalan kat pizza party
aku memang tak senyum, takde mood kot..
melihatkan sarah yang juga monyok cam baru lepas kena cerai, aku pun tak jd nak hepi
SC semalam adalah yg terakhir..tp mcm slh pilih tempat..huhu..
aku tak dengar langsung pengisian yg di bg..
yela..duduk kat hujung meja..sebelah tv yg sgt kuat volumenye..
aku cuma dgr sayup2 je..huhu..mintak maap sume, bkn slh saye.
input2 semasa SC aku dpt dr ummu sbb die duduk sebelah aku, tak dgr je tanye die
ummu thanks!
kitorang dipengerusikan oleh arina
pemberi tazkirah..lisa..
pengisian yg aku dgr sket2 pasal dah nak exam nih
jgn ingat nak belajar je, jaga hubungan dgn Allah
tu je. haha! tu pun ummu yg ckp. sinopsis ummu!
tambahan dr kak irham
bukan dgn Allah je, kawan jugak..jgn selfish!
dah nak exam ni, tenang penting
kak najwa
ye..tenang sgt2 penting, lg 1, korang byk2la doa supaya ape yg korang hafal tu korang tak lupa masa jwb exam nanti sbb ada kawan akak ni, dia selalu score..kat tuition dpt highest mark..
tp bile di tanye, die ckp 'aku lgsung tak ingat ape2'
kalau Allah nak tarik nikmat tu, senang je..bile2..no one can stop Him.
sbb tu kite di suruh jage hubungan dgn yg memberi kita nikmat mengingat tu
aku mengangguk tanda setuju..
''ade sape2 nak tambah?''
ummi
'mu, citela pasal doa yg korang nak cite mlm td'
asalnye aku ingt aku je yg nak jd penceramah utk SC last ni, nak cite psl doa.. tp tibe2 kitorang sepakat nak kenakan lisa, hahaha..sbb ape? sbb die rajin pegi kelas ust salman...mestila die byk input, btol x? hehe..lisa sowi...xpe, kongsi2 ilmu
''sampaikanla drpdku wpun 1 huruf''
''kak yu citela''
ade plak aku, aku dahla tgh monyok time tu, org pun tak slera nak tgk muke aku n dgr cite aku
hahahahaha
ummu pun memulakan cerita dia
......
kite ade 1 cerita, mcm ni. ade sorang ni die baru masuk islam. die student.. die nak tau sgt doa nak mula blaja, yela kan die ni baru je masuk islam, so cam tak tau papela.
die pun pegila jumpe kwn die yg mmg dah islam sejak lhir. nasib baikla kwn die ni baik.. si kwn ni bg la doa yg die mntak. die pun sgt hepi n mengamalkan doa ni dgn bersungguh2.. tak pernah tinggal pun. khusyuk die bace..smpaila 1 mase, die diumumkan sebagai best student.
pahtu ade sorang ustaz ni rase cam nak tau rahsia die blaja. die pun ditanya oleh ustaz secar personal. dah ustaz tanyekan, so die bgtau jela. die slalu amalkan doa sebelum blaja. ustaz pun nak tau doa ape yg dia amalkan, manela tau lg perggghhh! ke doanye kan.. rupe2nye doa yg die amalkan selama ni cume doa masuk tandas!!!
................
aku tmbh sket
moralnya kat sini
kesungguhan dlm berdoa tu penting, die meletakkan Allah dlm segala hal, Allah kan tau ape niat die, ape yg ade kat hati die sebenarnye.. walaupun doa dilafazkan tu lain, tp hati die..hmm..tgk...betapa Allah mengerti... nak ckp kat sini, nak mulakan sesuatu tu biarlah dgn asma' Allah..memadailah dgn hanya basmalah..tndenye kite wat sesuatu sbb Allah.. barulah Allah redha..btul tak?
tp jgnla pas bace entry kali ni, bace doa masuk tandas plak sebelum blaja! hehehe...
pasal doa gak. sesetengah org..tak kire la laki ke perempuan ke, ade masalah sikit je mule la nak ngadu kat kt makwe la pakwe la, yg nak bujet kredit, start type sms..amboi bkn men pnjg lebar! siap de icon muke sedih lg..huhu. tibe2, sending message failed @ internet limited connectivity.. haha! yg kaye sikit..tepon2..
tut tut tut..alah! busy plak!
try lg...........nombor yg anda dail berada diluar kawasan, pliz try later..
pahtu hempas nset sbb prmpn lain angkat,hehe..mule la nak pk bukan2..ade pmpuan lainlah.
tak puas hati, try lg
.............the number u have dial is not in our service..sorry.
macam2 halangan..payah2.. kenape x berdoa mintak kat Allah je.. ngadu sume kat Dia.
kan senang.. message sent..xde fail2. connectivity tak pernah limited. free lg... bkn mcm broadband..streamx n wat so eva.. service Nya pun 24 hours..
diskriminasi pun takde..uzur tak uzur pun boleh.
tua ke muda ke
cume nk xnak je, kan kan?
bkn nak kate tak boleh nak ngadu kat manusia.
boleh, tp biarlah betul tempatnye, huhu..kan perempuan lg phm hati perempuan
dan lelaki pun lg paham hati kaum sendiri.
samela kite fikirkan..aku gak.
.......................
lg 1, istighfar. dlm sehari, agak2 bape kali kite beristighfar????
plg kurang 5 kali, tu pun yg zikir pas solat, klu yg trus lipat sejadah pas solat ape cite?
perempuan lg la..yg uzur?
yg baik sikit, ma'thurat pagi petang tak pernah tinggal
alhamdulillah la..sbb byk gakla istighfar kat situ.. tu pun klu yg bace 3 kali, klu yg sekali?
tmbah sikit lg, klu yg jenis melatah ckp astaghfirullah...tu pun klu ade la. tp jrg plak aku jumpe.
tp sape yg rase2 cam nk tmbh bilangan istighfar die, gi la kuar memane.. kompem nmpk byk maksiat, hehe..sure nye lah kuar istighfar dr mulut korang.. tp dah istighfar tu, tak perlu lah tambah mcm2 coz ade sesetengah yg menambahkan ''istighfar'' pahtu..aduyai..mkn daging sedare sndiri plak dah...taknak ckp byk. cube muhasabah balik. huhu..(aku pun)
Nabi Muhammad saw yg maksum tu pun sehari 100 kali istighfar (if slh tlg btulkan)
kite ni? klu kire2 balik x smpi 50 pun..ntah2 kurang 25, takpun kurang lg..huh!
Malunye kite dgn Baginda saw...
...............
sesi seterusnya hal semasa..penyampainye pika..
ape tah yg di cerita..pasal politik kat mesia la.
bkn x minat tp penat dgr, hehe..
lagu arab berdendang kat telinga aku, mcm nk pecah gegendang telinga ni
so , aku kurang dgr..( x dgr pun)
..........
makan
...............
ucapan tiap sorang (bosan, same je aytnye)
.................
balik, berpecah. aku sarah ummu umi melencong masuk tah pape kedai, window shopping
actually nak beli microscop..alhamdulillah jumpe..
kitorang kongsi 4 org..dinasihatkan beli oleh senior utk memudahkan learning process
settle hal microscope, jalan..jalan..jalan..sampai depan kedai asob. umi blanje.
alhamdulillah rezeki. hehe.umi thanks!
................
balik rumah, rehat2, malam ada solat jemaah, hajat, kat rooftop sempena penutupan SC.
alhamdulillah..moga ikatan ukhwah antara kami kekal, bkn time ada SC je!
...insyaAllah...
p/s...klu tak dpt jln2 kat istad lg pagi ni, aku majok lg! (dpt coklat lg nnti,hehe)

Thursday, April 2, 2009

...:::BALIK:::...

.....................................
kalau nak balik mesia cepat...kenala study
tiket pun dah tempah, tinggal bg passport je lg..
dari nak naik gulf air, tukar plak nak naik emirates (xtau caner eja)
tarikh balik mesia 25 Julai kot...if Allah nak uji sikit, tukar tarikh n + duit
balik mansurah balik...bulan 11 bleyh? aku nak extend lame2
sampai bile?
sampai aku dah puas makan pucuk ubi ngan sambal pecal
heheh..feveretku!
eh lupe, kicap manis cap kipas udang
hmmmm
sambung puisi mrepek
nak habiskan study dlm tempoh 6 thn...kenala study
nak senang kemudian...kenala susah sekarang
nak ape lg?
td cam byk idea, tp dah ilang plak..
terus ke penutup puisi
nak kawen cepat..kenala study!
hahaha
(mcm klu x study xley kawen je..opah aku siap kawen 2 kali dah, x study pun, hehe)
okokok
...............
pesan seorang mama buat anak tercinta
jangan hampakan harapan mama n ayah
buat yg terbaik
bangun subuh
huhu (slalu terlajak, jujur, skrg kurang dah, dgn adanye tukang miskol,haha!)
ikhlaskan hatimu
jangan mengharungi kehidupan, majulah menerusinya
(aku cam x phm bile mama bg mesej ni, hehe)
agaknye die nak aku maju ke depan kot
jgn mengharungi??? mksudnye??
de sape2 leh explain kate2 azimat mama aku ni
huhu...
kte2 last die dlm mesej tu
go..go..chayok!!!
(aik, tau plak mama bahasa asing ni, kompius2)

...:::TAG 3:::..

1. Copy badge “2008/2009 Cute’s Award” at my blog
2. Link/ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kpd anda
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
4. Pilih 5 penerima award yg lain dan nyatakan nama mereka
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen menyatakan mereka telah di tag.
.................................................................
(1)
copied
(2)
tagged by iman
the one who ask me to follow her blog and now i'm following...hehe
as me..she's medic student but dif prog.
love blogging i guest..isn't it iman???
love to gaduh2 wif zay, hahaha!
less cute than me, haha!to iman-sorry for being too honest..hihi..
ape tah lg...tak bek bukak aib org, haha
(3)
10 facts 'bout me...
* luv reading...books...
*dreaming..haha
*doctor to-be
*6 siblings..me, da eldest n 5 brothers, hohoho
*housemates to-be: sara-ummu-umi
*tido..true fact.
*pucuk ubi--kentang--wat else???
*bibik
*crying
*singing
(4)
i luv to tag:
huda
qish
wani dealova
dats enough...
(5)
maleh..biar depa tau sendiri yg depa tu di tag oleh aku