Wednesday, April 8, 2009

...:::KEMBARA SUK DIRASAT:::...



assalamualaikum adik2 semua!
bertemu lagi kita dirancangan bersama..... kak yuyu!
adik2 akak yg baik2 belaka semuanya ni apa khabar?
(haha...aku sedang merepek menghost sebuah rancangan yg tak pernah wujud)
.........................
tajuk kita pd rancangan hari ni..''kembara suk dirasat''
ada ape dgn kembara kali ni?
haha...kitorang the power of 4 yg x sedar diri ni (coz exam makin dekat)
telah melalui sebuah kembara yg sgt best!
bermulalah sebuah kembara yg singkat tp mengikat padu 4 HATI bersama..
bagaikan covalent bonds yg sgt kuat ikatannya..tak macam ionic atau hydrogen bonds... mahupun van der waals yg sangat lemah ikatannya,
umpama ikatan sepasang kekasih yg tak sah lg.. huhu!
........................
ikutkan rancangan awal, cuma ummu dgn umi je yg nak pegi suk, nak beli buah.
tetibe sarah plak nak ikut sbb nak wat video untuk parent dia.
'yu, ko nak join x?'
'nak'
tanpa berfikir, aku terus setuju. begitulah sepakatnya HATI kami...
persoalan tentang organ bernama HATI..
knp orang selalu kaitkan sesuatu dgn HATI?
contoh
sakit HATI, berat HATI, makan HATI, ambil HATI, terasa HATI, jauh HATI, jaga HATI.. HATI-HATI
SUKA HATI LAH!
persoalan ni timbul di benak fikiran aku bila aku pergi muzium tgk jar HATI(liver)
aku tenung HATI tu lama2...
liver : the largest gland of the body, weighing 1200-1600 g, situated in the top right portion of the abdominal cavity..bla..bla..important sites of metabolism of CHO, proteins n fats...bla..bla..
(ummu ckp: sudah2 la kak yuyu)
yelah..yelah!
hmm...knp HATI ek? ntahla..tnye ummu, ummu pun tak tahu..
berbalik kepada cerita asal, haha! jauh melencong, nak bg korang berfikir!
dalam pukul 8 kitorang bertolak...asalnye nak g pukul 7 tp........
tahan teksi dekat tir'ah, alhamdulillah senang dapat.
sesampainye kat suk, umi terus memulakan rakaman video sarah..
tgh syok2 rakam tibe2 ade ammu polis thn kitorang,
kedekut! nak rakam pun x boley..aib katenye..x phm aku
maka dgn itu..terpampanglah kekecewaan di wajah sarah, huhu..sian ko..
tak puas HATI la kan..huhu..ye la, dulu, aku dgn umi pun ada gak rakam kat suk
guna nsetla..xde sape halang pun. tp malang x berbau. rakaman yg aku buat sia2 je sbbnye pause aku ingat tgh recording..recording aku ingat pause, phm x?
kirenye yang aku rakam semuanya suasana dalam poket jubah aku...hehe..
(1st time rakam guna nset, nset sendiri plak tu, bleh plak taktau guna..aduyai..)
.................................
dgn rasa kesewa..kitorang pun meneruskan kembara
aim kitorang cuma gerai buah je..kat mesir ni, buah mmg heaven la! huhu..
beraneka...mama aku pun jelez bile aku story kat dia..
gerai pertama..aku beli honey dew.
ummu beli limau n aprikot. umi plak beli limau n honey dew.
sarah tak beli pape. masih lagi dgn kekecewaanya. hehe..
tp dia rakam gak, guna nset aku je..tu pun cover2 sbb takut kena tegur ngan ammu polis lg.
nanti aku letak dlm ni video2 nya..tggu sarah wat moviemaker dulu.
dia tgh tak sehat tu..sian dia...syafakillahi 'alaiki ya sohbiti!
gerai kedua..pisang. ummu n umi yg beli. sgt lawak! ammu nye poyo giler kot! sawwar2...huhu
org2 kat suk tadi cam batak je kitorang wat video..sume nak tunjuk muka
haha! siap ada yg cover2 lg...penat layan diorang..mcm2 kerenah.. yg paling tak bleh bla ammu pisang tula..gaya dia sgt poyo. huhu..tak tau camne nak story..tgk sendiri video nya.
seterusnya..aku singgah beli faraulah (strawberi) itnin wa nus!
last sekali...sarah beli carot. buah ke? hmm...actually sarah tak makan buah.
pelik kitorang..kitorang punyela 'hantu' buah..hehe..
carot tu katenye nak buat jus carot. sedap ke? aku tak pandai..huhu..
tamatlah dah kembara kami.
.............................
sesi menahan teksi yg sgt seksa wooo..lama bebeno nahannye...huh!
menguji kesabaran..
1 fakta baru :
aku baru tau kuliah dirasat banat betul2 depan suk. haha! sungguh memalukan bg org yg dah lama duduk kat mansurah ni..habis aku kena gelak td..huhu..
(padahal dah byk kali pegi suk)
lepas beberapa lama, akhirnya dapat gak walaupun terpaksa berhimpit 4 org cam sardin kat belakang, huhu..seb bek aku kurus, haha!
kitorang sangat ramah dgn ammu tu, mcm2 kitorang tanya. siap wat video lagi
seronok betul dia! kitorang pun jadi seronok...yu huuuu!
rumah die dekat je...kat masakin gama'ah gak.
yg lagi best..masa sarah hulur duit, nak bayar duit tambang, die taknak.
kirenye die bg kitorang naik teksi free je..best nye! baik betul ammu tu.
tp aku lupa 1 perkara..mintak contact no die, haha! klu tak, boleh naik teksi free lg, hehe..
agak2...kenapa ammu tu bg naik free je?
kesimpulannye : berbaiklah korang dgn pemandu teksi, tangkap gambar dgn dia, rakam video dia...borak2 ngan dia...insyaAllah free! hahaha..
...........................
then..singgah kedai beli bekhero.
borak2 dgn mr hadi, sgt peramah orgnye.
die ckp @ doa (sbb kate2 kan doa)
umi bakal dpt seorang ustaz dirasat azhar
sarah ngan ummu bakal dpt doktor
aku....engineer electric!
taknak...taknak...taknak...!!!
HATI aku memberontak

4 comments:

clue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
yuyu said...

demi kemaslahatan ummah
eden dah delete, huhu..
tlg jgn di ulang lg.

clue said...

haha!
da agak da..
kak ana cantik

yuyu said...

ha..yg tu btol..
time kasih..time kasih..
hahaha