Sunday, April 5, 2009

...:::SEMALAM:::...

semalam..ku meniti jalanan suram..
hoho..
takde jalan yg suram pun
cuma sedikit kekecewaan lantaran tak dpt keluar di pagi hari
memerhatikan keindahan ciptaan Tuhan
(tak pasal2 sarah bg aku coklat semalam sbb serba salah tak bawa aku jalan2 kat istad)
hari ni masih ada, kalau masih diberi peluang oleh yang Esa
(sdg menaip jam 1 am mesir)
tension tak dpt jln kat istad pagi2 buta membuatkan aku 'zzzzzzzzzzzzzz'
pastu bangun...dihidangkan pisang goreng oleh umi
hohoho..kebetulan lapar..Alhamdulillah..
menuju ke dapur menghabiskan nasi berbaki malam td (aku tak mkn mlm smlm)
STUDY ---sampai 11.30 am
konon nak qoilullah..astaghfirullah! terlajak sampai pkul 1..huhu..
bangun dr ''qoilullah'' terus buat perkara wajib..
muhasabah diri di atas sejadah
tetibe...pintu bilikku di kuak...
''yu, ko taknak pegi ke?''
'huh? gi mane?'
''la..kan nak kak irham nak belanja pizza hari ni''
'bukan pukul 4 ke???'
''1.30 la..aku dah gtau ko mase kejut ko td''
'hampeh, aku mamai'
dgn kelam kabutnye sbb dah pukul 1.30 pun..aku sarung je ape yg ade..
tak sempat nak iron2 dah, nak tempek ape2 kat muka pun tak sempat
huh! tak penah aku keluar selekeh mcm semalam
tudung pun pakai tudung sidai kain kat beranda, kantoi, haha!
...................................................
sepanjang SC berjalan kat pizza party
aku memang tak senyum, takde mood kot..
melihatkan sarah yang juga monyok cam baru lepas kena cerai, aku pun tak jd nak hepi
SC semalam adalah yg terakhir..tp mcm slh pilih tempat..huhu..
aku tak dengar langsung pengisian yg di bg..
yela..duduk kat hujung meja..sebelah tv yg sgt kuat volumenye..
aku cuma dgr sayup2 je..huhu..mintak maap sume, bkn slh saye.
input2 semasa SC aku dpt dr ummu sbb die duduk sebelah aku, tak dgr je tanye die
ummu thanks!
kitorang dipengerusikan oleh arina
pemberi tazkirah..lisa..
pengisian yg aku dgr sket2 pasal dah nak exam nih
jgn ingat nak belajar je, jaga hubungan dgn Allah
tu je. haha! tu pun ummu yg ckp. sinopsis ummu!
tambahan dr kak irham
bukan dgn Allah je, kawan jugak..jgn selfish!
dah nak exam ni, tenang penting
kak najwa
ye..tenang sgt2 penting, lg 1, korang byk2la doa supaya ape yg korang hafal tu korang tak lupa masa jwb exam nanti sbb ada kawan akak ni, dia selalu score..kat tuition dpt highest mark..
tp bile di tanye, die ckp 'aku lgsung tak ingat ape2'
kalau Allah nak tarik nikmat tu, senang je..bile2..no one can stop Him.
sbb tu kite di suruh jage hubungan dgn yg memberi kita nikmat mengingat tu
aku mengangguk tanda setuju..
''ade sape2 nak tambah?''
ummi
'mu, citela pasal doa yg korang nak cite mlm td'
asalnye aku ingt aku je yg nak jd penceramah utk SC last ni, nak cite psl doa.. tp tibe2 kitorang sepakat nak kenakan lisa, hahaha..sbb ape? sbb die rajin pegi kelas ust salman...mestila die byk input, btol x? hehe..lisa sowi...xpe, kongsi2 ilmu
''sampaikanla drpdku wpun 1 huruf''
''kak yu citela''
ade plak aku, aku dahla tgh monyok time tu, org pun tak slera nak tgk muke aku n dgr cite aku
hahahahaha
ummu pun memulakan cerita dia
......
kite ade 1 cerita, mcm ni. ade sorang ni die baru masuk islam. die student.. die nak tau sgt doa nak mula blaja, yela kan die ni baru je masuk islam, so cam tak tau papela.
die pun pegila jumpe kwn die yg mmg dah islam sejak lhir. nasib baikla kwn die ni baik.. si kwn ni bg la doa yg die mntak. die pun sgt hepi n mengamalkan doa ni dgn bersungguh2.. tak pernah tinggal pun. khusyuk die bace..smpaila 1 mase, die diumumkan sebagai best student.
pahtu ade sorang ustaz ni rase cam nak tau rahsia die blaja. die pun ditanya oleh ustaz secar personal. dah ustaz tanyekan, so die bgtau jela. die slalu amalkan doa sebelum blaja. ustaz pun nak tau doa ape yg dia amalkan, manela tau lg perggghhh! ke doanye kan.. rupe2nye doa yg die amalkan selama ni cume doa masuk tandas!!!
................
aku tmbh sket
moralnya kat sini
kesungguhan dlm berdoa tu penting, die meletakkan Allah dlm segala hal, Allah kan tau ape niat die, ape yg ade kat hati die sebenarnye.. walaupun doa dilafazkan tu lain, tp hati die..hmm..tgk...betapa Allah mengerti... nak ckp kat sini, nak mulakan sesuatu tu biarlah dgn asma' Allah..memadailah dgn hanya basmalah..tndenye kite wat sesuatu sbb Allah.. barulah Allah redha..btul tak?
tp jgnla pas bace entry kali ni, bace doa masuk tandas plak sebelum blaja! hehehe...
pasal doa gak. sesetengah org..tak kire la laki ke perempuan ke, ade masalah sikit je mule la nak ngadu kat kt makwe la pakwe la, yg nak bujet kredit, start type sms..amboi bkn men pnjg lebar! siap de icon muke sedih lg..huhu. tibe2, sending message failed @ internet limited connectivity.. haha! yg kaye sikit..tepon2..
tut tut tut..alah! busy plak!
try lg...........nombor yg anda dail berada diluar kawasan, pliz try later..
pahtu hempas nset sbb prmpn lain angkat,hehe..mule la nak pk bukan2..ade pmpuan lainlah.
tak puas hati, try lg
.............the number u have dial is not in our service..sorry.
macam2 halangan..payah2.. kenape x berdoa mintak kat Allah je.. ngadu sume kat Dia.
kan senang.. message sent..xde fail2. connectivity tak pernah limited. free lg... bkn mcm broadband..streamx n wat so eva.. service Nya pun 24 hours..
diskriminasi pun takde..uzur tak uzur pun boleh.
tua ke muda ke
cume nk xnak je, kan kan?
bkn nak kate tak boleh nak ngadu kat manusia.
boleh, tp biarlah betul tempatnye, huhu..kan perempuan lg phm hati perempuan
dan lelaki pun lg paham hati kaum sendiri.
samela kite fikirkan..aku gak.
.......................
lg 1, istighfar. dlm sehari, agak2 bape kali kite beristighfar????
plg kurang 5 kali, tu pun yg zikir pas solat, klu yg trus lipat sejadah pas solat ape cite?
perempuan lg la..yg uzur?
yg baik sikit, ma'thurat pagi petang tak pernah tinggal
alhamdulillah la..sbb byk gakla istighfar kat situ.. tu pun klu yg bace 3 kali, klu yg sekali?
tmbah sikit lg, klu yg jenis melatah ckp astaghfirullah...tu pun klu ade la. tp jrg plak aku jumpe.
tp sape yg rase2 cam nk tmbh bilangan istighfar die, gi la kuar memane.. kompem nmpk byk maksiat, hehe..sure nye lah kuar istighfar dr mulut korang.. tp dah istighfar tu, tak perlu lah tambah mcm2 coz ade sesetengah yg menambahkan ''istighfar'' pahtu..aduyai..mkn daging sedare sndiri plak dah...taknak ckp byk. cube muhasabah balik. huhu..(aku pun)
Nabi Muhammad saw yg maksum tu pun sehari 100 kali istighfar (if slh tlg btulkan)
kite ni? klu kire2 balik x smpi 50 pun..ntah2 kurang 25, takpun kurang lg..huh!
Malunye kite dgn Baginda saw...
...............
sesi seterusnya hal semasa..penyampainye pika..
ape tah yg di cerita..pasal politik kat mesia la.
bkn x minat tp penat dgr, hehe..
lagu arab berdendang kat telinga aku, mcm nk pecah gegendang telinga ni
so , aku kurang dgr..( x dgr pun)
..........
makan
...............
ucapan tiap sorang (bosan, same je aytnye)
.................
balik, berpecah. aku sarah ummu umi melencong masuk tah pape kedai, window shopping
actually nak beli microscop..alhamdulillah jumpe..
kitorang kongsi 4 org..dinasihatkan beli oleh senior utk memudahkan learning process
settle hal microscope, jalan..jalan..jalan..sampai depan kedai asob. umi blanje.
alhamdulillah rezeki. hehe.umi thanks!
................
balik rumah, rehat2, malam ada solat jemaah, hajat, kat rooftop sempena penutupan SC.
alhamdulillah..moga ikatan ukhwah antara kami kekal, bkn time ada SC je!
...insyaAllah...
p/s...klu tak dpt jln2 kat istad lg pagi ni, aku majok lg! (dpt coklat lg nnti,hehe)

5 comments:

clue said...

kuat majok upeny..
haha

yuyu said...

well...
hahahahaha

clue said...

elehhh..
tua2 pon kuat majok
hahaha!!

dealova said...

kak uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..
mana beli microscope?
brape hrga? umah kami nak beli, tp x beli2..huhu

yuyu said...

to clue- so wat??? nothing to do wif u!

to dealova- bli kat suk je,
murah2, jemput beli...