Saturday, March 28, 2009

...:::HAFLAH BLOK B:::...

........................................
alhamdulillah
lepas lbih krg 2 minggu merancang haflah ni, akhirnya berjaya gak haflah ni dibuat
tanpa sebarang masalah, syabas!
susunan peristiwa
malam khamis
wat rombongan mengecohkan wikalah, beli keperluan
petang khamis
menyesakkan suk, beli barang basah
malam jumaat
rewang
petang jumaat
umah aku ngan sarah main2 tepung, wat karipap, umah lain aku xtau
bawah ni karipap2 yang kitorang buat
jumaat 5.00
membersihkan rooftop
jumaat 5.45
kehadiran hadirat tanpa hadirin
jumaat 6.05
maghrib jemaah, solat hajat,baca Yasin, zikir, isya' jemaah, bersalaman
jumaat 7.45
majlis mamam2, dimulai dgn ucapan adik mai..hik hik..ketua blok!
kek yg sgt menarik, instant or sendirian berhad?

wah, sgt meriah...tp 1 gambar aku pun xde coz sibuk tgkap gambar, huhu..
sebelum majlis bermula, baba dtg, bg sikit wish tok kitorang sempena nak exam ni,
bg ole2, coklat, byk!
thanks baba!

perasmian haflah, mai potong kek..sblh tu sape tah, haha!

menu kitorang yg sgt byk..sampai x habis....ish..ish..ish..

menu

nasi putih
kari daging
sambal telur
sayur campur
air sirap limau
karipap
keria
kek coklat
jeli
agar
strawberi coklat
coklat baba
kentang goreng
(ni aku paling bengang coz aku x dpt wpun sketul, hu...)

banyak kan???x ingt la ade lg yg len ke x..

kepada semua.........thanks atas kerjasama n perpaduan!
nanti dah pindah rumah baru, dah xleyh nak wat lg, huhu..rindu!

...:::TERBARU:::...

.....................................................................
haziq yg kureng chumel dlm gmbr ni..spe yg tgkap gmbr ni, x seni lgsung!
hahaha!
woi bang, tekejut aku tgk gmbar ko yg ni tau x..len btol
eleyh..ko wat rmbut cmner pun, ko still x nsem..time jela hakikat...

hih! ayim pooooyooooo!
msti ko bosan kan ber2 je ngan ayah kat umah..
ari2 makanan beli kat luar..haha..sian2..
nnti aku balik, aku dok ngan korang ber2, pahtu aku masakkan sedap2..hehe..


huh..makcik2..n pakcik..kelihatan hepi..
adakah diorang still ingat kat aku yg jauh ni..huhuhu
woi bang! siyes aku x cam ko, aku ingat mamat baju kuning manela ni..
huduh! hahaha!


wardeena sumayyah! wah! chumelnye mayyah....!
ni bukan adik aku, ni adik sepupu
aku xde adik pmpn..penat dah mintak kt mama..
mama dah xnak..huhu..ngade2 tol aku ni..
suke2 ati je nak swoh org ngandung...hehe..
mama ckp..'ala..kakak jela nnti'
?????????????????
=p

...:::NEW FAMILY MEMBER:::...

salam'alaik!
heheh..ni die atok baru saye..!
welkam2...best x family kitorang???
alamak! jappp........
(beberapa saat kemudian...)
oh ye! name atok baru ni.. Osman kot..hehe..lupe nk tnye secare detail..
maapla atok( cucu jenis apela aku ni)
chumel2..tp atok lama lg nsem,hihi

wah! ade ayah aku kat situ..balik gak die..
ayah aku yg paling nsem kt situ, yg pakai kopiah, sebelah pakcik aku yg x pakai kopiah


wah! sgt bahagia keluarga ini..jelez2,huhu..
mama ku yg pakai tudung putih jubah ungu
budak kecik tu haziq
belakang tu opah ngan sape tah
yg kat depan ni...alien mane tah! haha (maksu, paksu mintak maap, ekekeke)


apakah??? opah kelihatan tembam! opah bahagia ea....hehehe..
if dah jodoh tu..x mengenal usia..

akhir kalam...selamat dtg ke family kami!
for ur information tok..atok de sorg cucu kat mesir ye..jgn tekejut plak tetibe kite balik pggil atok
hahaha
kite cucu sulong opah tau!

Thursday, March 26, 2009

...:::TANGGUH:::...

Alhamdulillah!
yeye!
practical exam dah ditangguhkan..
mule2 18/4..hoho..sgt dekat..anatomy plak tu..
skrg jadual baru
26/4 : anatomy
27/4 : physiology
29/4 : histology
30/4 : biochemistry
exam oral dan written kitorang tak tau lagi, jadual tak kuar lg..
sekarang tgh bergelut nak ngapal balik anatomy yg dulu2, huhu..
disamping prepare utk exam paling dekat ni..
7/4 : sheet practical biochemistry
moga dipermudahkan..aminn...

Wednesday, March 25, 2009

...:::SELAMAT PENGANTIN BARU:::...

salam..alhamdulillah..
ahad yg lepas opah aku dah selamat diijabkabulkan,
hehehe..cam kelakar je dgr..tp dah jodoh kan.. :p

(dlm dewan kuliah)

1 messege received

inbox-open
....................

kak, berita terbaru, kakak bakal dapat atok baru.


'huh!' terbeliak bijik mate aku lepas baca mesej tu..
tergelak aku lepas tu, tp x kuat2 la sbb tgh lecture..hehe..
hmm..skrg ni depa ber2 dah selamat pun bergelar suami isteri
hehehehe...semoga berbahagia..
.................................................

'salam pah! pah...opah nak kawen yee???'
'aah'
'hahhahahhaha!!!'(dgn kuatnye aku gelak)
'gelak plak dia'
'pah..pah..atok baru hensem x?...hehehehe'
'kikikiki' (opah aku gelak)
'manela opah tau, opah x jumpak dia'
'pah..kite nak balik..opah blanje tau...hehe..'
'haa...'(aku x pasti die dgt ke tak, die reply ha je)
'pah pah...nanti opah suruhla atok baru belanja kite balik tau, hehe..'
'ye...' (lebar sampai ke telinga senyum aku)
........................................................

'mama..knapa opah kawen?'
'nak tambah pahala jd isteri kot, hehe'
'alaa...'
'opah bosan kot, die nak ada kwn la tu'
'hahaha' (aku gelak)
abeh tu atok camne?
kan byk bidadari kat syurga tu, hehe..(mama aku gelak)
haah kan...
'ma..so, kebarangkalian bakal dpt duit raya tu tinggi la ea?, hehe..' ( x sdr diri btol, umur dah 20)
(mama tergelak kecil)
'ma...umur kakak dah 20 ma, dah tua dah..'
'ha la..'
'ma..lamanya lagi kakak kena blaja, 5 thn 1/2 lg...dah tu bile kakak nak kawen...ngee~~'
'hahahhahahahahha' (mama ni tau gelakkan aku je, apela...)
'kawen jela kat sane' (mama ngan ayah ni dr dulu lg bg green light, ngee~~)
'huh???????? xnakla kakak.'
'klu zaman mama kan kak, umur kakak ni dah ada anak 1 or 2 tau, umur 17 dah kawen'
'eiii...17?...kakak yg 20 ni pun org ckp budak skolah rendah lg ma...'
(cam bese la, kena gelak lg aku,huhu...)

persoalan : kawen? hahahahaha...
selagi takde org ckp aku ni mcm umur 20 thn ke ats, aku taknak kawen, hahaha!
masalahnye...ade ke yg nak ckp cmni..
''eh, maturednye ko..cam org umur 22 thn...bru 20 rupenye''
sebaliknye
''farhanah,enti...^%$%$#$ (bahase arab) baby''
semalam nurse tu ckp aku kecik mcm baby..x patut! aku lg besar dr baby!

kesimpulannya: inilah aku..huhu..bersyukurla dgn kurniaan Tuhan
(kecik kan cumel..ngee~)

tajuk 'atok baru'..tp aku ni melalut je
(mana adik aku ni, x on9 pun dia nak tgk gambar opah kawen...)

Sunday, March 22, 2009

...:::AKU DAN ATOK:::...

atok..
terlalu awal rasanya atok pergi meninggalkan cucumu ini..
yang masih rindukan hangat kasihmu..
rindukan senyum tuamu..
juga gurauan manjamu..
atok..
aku sangat bersyukur di kurniakan seorang atok sepertimu..
hanya satu dalam beribu..
atok..
masih segar diingatanku..
saat-saat manis kita bersama..
saat itu..
atok menahankan bas untukku ke sekolah..
atok berpesan kepada pemandu bas itu dan ini..
betapa prihatinnya dirimu saat itu..
bimbang akan diriku..
kerana itulah pertama kalinya aku ke sekolah dengan bas..
risaunya atok akanku..
masih ku ingat..
aku pulang lewat ke rumah..
tika aku berhati-hati membelokkan skuter kesayanganku..
aku dapat melihatmu di celahan tingkap..
menongkatkan dagumu
menanti kepulanganku penuh kerisauan..
kata opah..atokmu menunggumu sekian lama..
oh atok! maafkan cucumu..
bukan niatku membuatmu risau..
ingatanku segar lagi..
di saat melihat telatah lucumu pabila di bebel oleh opah..
sungguh sabar atok menahan telinganya mendengar bebelan opahku..
kata atok padaku 'opahmu memang begitu' sambil tersenyum nakal kepadaku..
aku ketawa...sungguh bahagia kita di saat itu tok...
sayangnya atok padaku..
dia tak pernah lupa menanyakan makan minumku..
setiap kali aku pulang dari menuntut ilmu..
hatiya takkan puas selagi tidak melihatku makan..
ah! betapa mengambil beratnya dirimu..
asal saja aku memberitahu aku pulang lewat hari itu..
atok pasti akan terus berpesan kepada opah untuk menyimpankan lauk buatku..
aku ingat lagi..
setiap petang isnin dan khamis..
atok tahu aku pasti berpuasa pada hari tu..
dan atok akan bertanya
'ana, hang nak apa? atok nak pi pekan sat gi'
aku cuma diam..dan atok bertanya lagi,
'nak laksa?'
aku geleng kepala sambil menjuihkan bibirku..
'nak mee goreng?'
aku geleng lagi..
'dah tu, hang nak apa? mihun sup?'
aku tersengih
ah atok ni! atok sebenarnya tahu kesukaanku..
manja sungguh aku dengan atok!
dan yang pasti, tak pernah sekali pun dia tak membelikan apa-apa..
dia pasti akan membawa pulang sesuatu untukku berbuka..
bahagianya aku..
sehinggalah di waktu itu..
saat atok menderita sakit kuat..
tiada sudah atok yang menjagaku..
aku pula yang menjaga atok..
menyuapkannya makanan..
memberinya ubat..
mengurut badan tuanya..
sungguh sedih aku melihat muka pecatnya..
dalam diam aku menangis
kerana aku sangat rindukan atok yang dulu..
di waktu atok sakit..
tiada langsung ku dengar gelak tawanya..
yang ku dengar cuma sisa2 suaranya yang tidak jelas..
tiada juga senyumannya..
yang ku lihat cuma, deritanya dia menahan sakit..
siang disangkanya malam..
malam disangkanya siang..
sungguh kasihan aku melihat atok..
pagi itu..
keadaan amat kelam kabut..
atok makin tenat..
aku menangis di dalam kamarku
Yasin ku baca..itu saja yang mampu ku lakukan saat itu..
mereka membawa atok ke hospital..
petang itu aku ingin melawat atok di hospital..
aku rindukan atok..
kata maklang..atok kena tahan.
aku katakan kepada maklang aku ingin melihat atok..
maklang meyuruhku membawa apa-apa barang yang patut..
untuk atok dan opahku yang akan duduk di sana menemankan atok..
aku sangat gembira..
aku nak jumpa atok!
di sana..
kami bergegas ke wad atok..
tika kaki kami baru melangkah menuju ke wad atok..
di hujung koridor..
tiba-tiba aku melihat satu troli disorong..
satu jasad yang sudah ditutup seluruh tubuhnya..
aku tidak fikir apa-apa
yang aku fikir, aku ingin segera melihat atok..
troli yang didorong itu semakin dekat dengan kami
'ana! atok dah takde!'
Innalillahiwainnailaihiroji'un..
terkejut aku kala mendengar jeritan maklangku..
aku terkesima melihat di tepi troli ada opahku yang sedang memeluk bantal atokku..
matanya merah..
maklangku terus meraung...
aku masih lagi diam
sambil kaki melangkah ke arah jasad atokku yang sudah tidak bernyawa
aku mengikuti mereka ke bilik mayat..
tiada langsung air mataku yang menitis..
bukannya tidak sedih dengan pemergiannya..
tapi aku masih lagi tak percaya bahawa aku kehilangannya..
sehinggalah di satu saat
tika aku ingin menyampaikan berita itu kepada mama dan ayah..
barulah berderaian air mataku mengalir..
tiada henti-henti..tersedu sedan aku menyampaikan berita sedih itu..
saat itu baru aku sedar
tiada sudah atok yang akan menanyakan makan minumku
tiada sudah atok yang akan menunggu kepulanganku
tiada sudah atok yang akan menemankan berbuka puasa
tiada sudah....
Ya Allah..Kau cucurilah rahmat dan kasih sayangmu buat roh atok yang amat ku cintai..
tempatkanlah dia di kalangan hamba-Mu yang Kau redhoi..
Amin Ya Robbil 'Alamin..
Allahyarham pergi selama-lamanya pada Mei 2008
mengidap kanser paru-paru
Al-Fatihah...

Saturday, March 21, 2009

...:::SOWEE:::...

SALAM....

sebab tgh demam exam!!!!!!!!!!
lepas abes exam, insyaAllah, aktif balik ea!
doakan kite!
k..ilalliqo'
ma'assalamah!
salam rindu penuh mahabbah,
yuyu.....

...:::MAAF TUK BERPISAH:::...

Maaf Tuk Berpisah
Album : Optimis Sajalah
Munsyid : Tashiru

Kau tahu tentang hatiku yang tak pernah bisa melupakanmu
Kau tahu tentang diriku yang selalu mengenangmu selamanya
Kini kusadari
Bahwa semua itu
Adalah salah, juga keliru
Akan membuat hati menjadi ternodai
Maafkanlah segala khilaf yang tlah kita lewati
Tlah membawamu kedalam jalan yang melupakan tuhan
Kita memang harus berpisahTuk menjaga diri
Untuk kembali mngarungi hidup
Dalam ridho ilahi
Kutahu bahwa dirimu
Mendambakan kasih suci yang sejati
Kuyakin bahwa dirimu
Merindukan kasih sayang yang hakiki
Kini kusadari
Bahwa semua itu
Adalah salah, juga keliru
Akan membuat hati menjadi ternodai
Dan bila takdirnya kita bersama
Pastilah Allah akan menyatukan kita
isk...isk...isk...

...:::AKU TERSENYUM:::...

aku tersenyum? tp knp? krg siumankah aku?
eh eh eh eh...taklah...aku waras lagi!


habis tu apsal?
heheheheheh
s
e
b
a
b
.
.
.
.
ma beloved mama n ayah bg saya balik malaysia
yeye!!!
eh..ade ke..patutnye ckp
ALHAMDULILLAH
hehe..

Wednesday, March 18, 2009

...:::FINAL?:::...



SALAM'ALAIK!

wahhhh!!!!!!!!!!!aku dah nak exam final.............
kejap je rupenye 1st year ni..pejam celik je( byk kali la tp) dah nak final...
td aku dah dpt semangat baru untuk final ni
hahahaha
sangatla hepi x terkate

(sarah...mintak maap..hnye yg phm je yg akan phm)

utk yg terdekat ni

24/03/09 : practical physiology (sheet)

questions based on :

ECG--ABP--Hb determination and anemia--ESR--clotting time--bleeding time--prothrombine time--osmotic fragility test--blood groups--haematocrite value

wow!

aku dah study ke?

aku n Allah je yg tau jwpnnye..hehe

next is..

07/04/09 : practical biochemistry(sheet)
questions based on:
milk--physical chemistry--electrophoresis--DNA extraction
a message to me :
STUDY!!!!!!!!!!

...:::ALEX 6:::...

..............................................................................................
keesokan harinye kitorang berjaye gak x tido lepas subuh n kuar awal2 pg sebab nk rase pantai pagi..heheh..alhamdulillah...kali ni kitorang ber2 je
best korangggg....main2 batu...main2 air...
umi lagi lwk. die g cari botol sbb nak isi ngan air laut as cenderahati utk sarah ngan ummu
hahahah..wut eva la umi...smpi skrg air tu ade lg, die kate nak bwk blik mesia, bg mak
ko separuh, aku separuh katenye..haha
tgk ni...cantikkan...

nila terowong bawah tanah @ bwh jalan raye.
cam mid la cume xde iklan2 kat tepi dinding tu
haha...kat ujung sane tu ade ammu jage...yg setia ngan Qurannye...indah kan..
tiap saat dgn alunan ayat suci..mesia ade???
kitorang balik umah....tgk2 adik umi kok tido lg...waduh..perut udah laper nih..
kitorang mintak kunci umah die, konon nak msk srpn
sekalinye kitorang abeskan mknn, x tinggal utk die pun..bwkkan die secawan air teh je, haha..
tembolok kan kitorang...nak wat camne..dah lapar sgt..
x pasal2 sekali lg kitorang kuar umah..mkn kt luar..
beli piza kat kt kedai bwh ni

sedapnye piza die...mkn panas2 kat tepi pntai..huhu..dpt byg x betapa nikmatnye kitorang makan, wlaupun dah mkn sebelum ni tp still bleh masuk lg..nape tah..haha!

usai makan...kitorang g jalan2 plak ke gamaah adik umi...
pagi tu kabus tebal gile...pntai makin x nmpk... sesakla gamaah die, rimas!
(lebih kurang je cam gamaah mansurah)
pastu gi jalan2 plak kat hadiqah apetah name die...
ade byk tugu2 kat situ
batu bejanggut sumenye, ni salah satu...

n then, tgk jam cam kitorang dah kesuntukan mase..
on da way nak balik umah tu, singgah balik kedai piza td, aduhhh..tebalnye muke..nmpak sgt piza die sdp, haha...beli dahla sampai 4 kotak..adoyai..
''ko la gi beli, aku malu la nak beli lg, aku dah beli td''
''ko la..ko laki..'' main tarik tali plak..hehe
smentara tggu piza siap, kitorang balik umah besiap..bekemas..
pastu turun balik dgn lengkap..gi singgah plak kt kedai firakh masywi, beli sekor untuk pelahap2 kat mansurah..kui2..tp kan nasib kitorang x brape baik aritu..dhla piza lmbt..tiket x beli lg, buat muke chumel dulu baru siap pizanye..dhla x pecaye aku ni tolibah fi tibb basyari, sanah ula..
yela..mentang2 aku &^&%^&(%%$!*~!(&^&(&% huhu..cdey..
puas aku ckp
''wallahi..ana fi kuliah tibb!''
gelak je ammu2 tu...hmm..saba je aku...
piza siap pkul 1.35..kelam kabut kitorang thn teksi..nak naik trumph takut lmbat..
alhamdulillah sempat smpai..adik umi terus beli tiket tnpe mngetahui tiket yg die bli tu bley wat kitorang berdiri 3 jam..Allah...slh kaunter..huhu dah terbeli plak tu
kaunter betul kat bilik sebelah..beratur la..bkn men pnjg..kitorg beratur kt 2 line.. sume nk amek tiket kol 2 kot..kitorang pun..puas aku berdoa..''robbi yassir wala tu'assir robbi tammim bil khoir'' byk2 kali..dgn hrpn Allah permudahkan segalanya.. tp bile Allah dah bekehndakkan sesuatu, kite xde kuase kan? sampai je giliran kitorang..komputer rosak..Allah.. xpela..xde rezki..Innallahama'assobirin..Allah postpone utk kabulkn doa aku kot..hehe..kite kena husnozzon.. rite? terpaksela bli tiket 6.30..syukur alhamdulillah.. then kitorang xtau nak wtpe..hmm..duduk saje2 kt tepi2 habiskan 1 kotak piza...hehe..pastu..jalan2 lagi..yela 3 jam lebey xtau nak watpe. tibe2 time jln2 ternmpak kedai firakh masywi.. tah sape yg g kuarkan idea gile.. kitorang beli lagi sekor firakh masywi...hahahaha..

''mi, firakh masywi...tibe2 kite wat keje giler beli lg sekor wat mkn''
umi toleh kt aku ''aah..jom..pin! jom beli firakh masywi nak?''
''huh?jom.....'' haha...sebenarnye spnjg perjalanan die nak firakh masywi yg kitorang beli, patutla sng je bile umi ajak beli (x silap aku kan..kitorang dah mkn 2 kotak piza arini..ke aku mimpi?)
adoyai..kitorang....kitorang....hehe

pastu kitorang pun teruskan perjalanan yg kali ni ade hala tujunye.. nak gi tepi pntai balik! mkn kat situ! ahakz! korang tau x betapa jauhnye kitorang jalan dr stesen sidi gaber yg nun kt selatan nk ke tepi pntai yg nun jauh di utara..seb bek aku x pakai kasut tumit (xde pun) merentas desa time sekolah dulu pun x sepenat tu, huhuhu.. tp macam mane jauh pun kitorang jalan...aku rase still gak x dpt trunkan berat badan kitorang coz pd mase yg same kitorang mkn byk! kah3!
dalam perjalanan ke tepi pantai..22 beg plastik tu ade 2 ekor firakh masywi n 3 kotak piza

nila firakh masywi nye yg dah slmt smpi kt tepi pntai n sebahagian kulitnye dah dicarik dulu sbelum tgkap gambar..ngee~~ tgh2 mkn tu, dtg plak lebih dr 5 ekor kucing..masyaAllah..byk kot!abeh kitorang kena kerumun..pahtu dtg pulak budak2 pengemis mintak ayam sikit. kitorang pun bg la, baik kan? hehe..pahtu kucing2 td beralih arah ke budak2 pengemis td..tau x??? diorang berkongsi daging ayam tu dgn kucing2 td.. kitorang insaf seketika. Astaghfirullahal'azim..slh seorg dr kitorang bersuara, ''korang tgk tu, dorang tu miskin x mampu, tp still gak kongsi mknn dgn kucing2..padehal mknn tu utk diorang pun x ckup...kite ni, kucing2 yg dtg kt kite td.. kite lempar tulang je, tu pun dgn mulut sekali bising2,bebel2..mcm x ikhlas pun ade

''Ya Allah..terima kasih atas pengajaran dan pelajaran yg amat bermakna ini..kami insaf...''nanti korang jgn lupe solat sunat taubat tau'' sambil sengih2, hehe..pahtu pengemis tu dtg lg, die nak lg rupenye..mule2 kitorang bg aisy tp dorang xnak, dorang nak lahmu gak..so bg jela..ikhlaskan diri..hehe..td kate dah insaf..huhu..

antara 2 ekor kucing itu....
mengisi sisa waktu yang berbaik tu...aku main tangkap2 gambar pemandangan

ha...cantik x aku tgkap gmbar..pandai kan???

tetibe plak..teringin nak rasa bace Quran kat tepi pntai masa matahari tgh nak terbenam
Subhanallah..nikmatnya nikmat tu..untung je bwk Quran ke mane2 pun... ayat Quran tu doa.. doa tu senjata aku..juga mukmin mukminin seluruhnye..
bawa la Quran ke mane pun anda pegi sbb bile dok tepi pntai, best tau bace Quran, hehe.. (bkn tepi pntai je) tadabburla sekali..mase kt mesia..pegi pantai remis..xdela plak aku ngaji kat situ..hehe..
...............................................................
on da way nak ke stesen sidi gaber balik..aku jalan ngan umi je senja2 tu, bahaya kan? mmg bahaya..adik umi dah jalan dulu, sbb die g solat asar. sepanjang perjalanan kitorang yg sgt jauh tu, aku perasan ada 2 org budak yg ikut kitorang..aku prasan sbb masa kat tepi pantai pun depa ade..mase dlm perjalanan tu, sorg kt depan n sorg kt blkg kitorang...aku jd takut..dahla sunyi tau tempat tu..ape lg terkumat kamit la mulut aku.. sampai kat 1 tempat...aku branikan diri toleh blkg..Allahu Akbar! tekejut aku..adik umi ade kat blkg..ahamdulillah..patutla budak2 tu dah xde.
kat sini aku sedar 1 perkara..doa aku yg Allah x makbulkan td mase nak beli kan tiket rupenye penyelamat kitorang masa tgh takut2 td..Maha Mengetahuinya Dia akan apa yg bakal berlaku kat kitorang..Subhanallah..aku kagum..

eiii..seram kete api ni, mcm berhantu..ngee~~ tp bkn yg ni kitorg nek

alhamdulillah..akhirnya sampai gak kitorang kat stesen..ok. kali ni cite lawak.. lakonan sgt menjadi..haha..kitorang xtau nak bace tiket tp malu nak tanya,hehe.. pastu kitorang gelak2 la smbil pas2 tiket tu..mcm cite pendekar bujang lapok, tau x? ala..yg die dpt surat dr ros tu n sume bujet pndai bace..haha..mcm tula kitorang buat..mule2 xde niat pun. kitorang pening dah. camne ni, x phm..mansurah naik sebelah sini ke sane..uwaaaa... pastu aku terperasan ade sorang pemuda arab ni pndg2 kitorang n senyum2 tgk telatah kitorang..hahaha..rupenye dr td die perhatikan kitorangnye aksi..pastu aku bg la cdgn ''pegila tnye die tu, die dah pndg2 kite dr td, msti die tau kite x phm''............''ala, malu'' ............aku bg cdgn lg...''klu xnak sbb malu, kite belakonla wat2 x phm bace tiket ni, nnti mesti die dtg kat kite punye (padehal mmg x phm pun, hik hik..) kitorang pun belakonla smbil gelak2 coz x thn dgn ape yg kitorang cube lakukan (jgn cube aksi ini di mne2, di khuatiri korg x reti nk belakon,hehehhe) x lame pas tu..train smpai..laki td trus menuju ke arah kitorang, kitorang pun sengih2 kat die.. die mntak tiket kitorang n tlg bace kot.. kitorang tnye ''mansurah, hena wala hena?'' sambil mnunjuk2 arah mane yg kitorang maksudkan.......''aiwah2..hena mansurah''........ha...................kan aku dah ckp......heheheh..dgn bangganye aku berkata2..kitorang pun gelak2...laki td pun bg salam n tata kitorang sbb train die dah sampai....

...................................................................................

x lame pastu..dtgla pulak lg sorg makcik ni, borak2 ngan kitorang..pndai speaking rupenye.. bagusla..borak2..taula kitorang yg die ni dah pegi merata dunia (patutla pndai speaking) die ni cikgu..ngaja bahase perancis..patutla die ade tnye aku sebelum tu, pndai ckp perancis x... pelik aku..huhuhu..hmmm..patut pun...die penah dok australia...dok turki...wau! hmmm... die ni ngaja kat alex tp family kat mansurah..kirenye kitorang 1 train tp lain gerabak..adik umi pesan kt cikgu tu supaya sama2 ngan kitorang sbb kitorang xtau kan....baik cikgu tu... dah sampai stesen mansurah, die lambai2 kitorang, die ckp ''i'm not forgetting u'' huhu terharu.. eh, lupe nak gtau cmane kitorang leh tau benti kat stesen mnsurah..sblm tido kitorang pesan kt konduktor, hehe..seb bek die ingat kitorang,,,klu x..ntah sampai hujung stesen mane tah nnti ( mcm peristiwa sblum ni) belajar dr kesilapan...kite xleh jatuh kat lubang biawak 2 kali..ngeh3......................................hmm...cikgu tu kan..kitorang dah slmt sampai pun die still risau lg sbbnye xde sape amek kitorang lg (hanizam tu yg lambat)... ''where's ur frenz?'' shes keep asking us u know....huhu..wat a concern lady! hope 2 c u again! tp umi try gak jelaskan kat die, ade yg amek kitorang, jgn riso..huhu..lame2 die pun lega wpun die still mmanjang2kan tengkuk die, cari sape tah....time kasih byk2 kat die..hmmm.. mcm tula kisah kitorang... ponat den taip...huh! siap gak akhirnye...alhamdulillah..yg mane baik jadikan teladan yg buruk wat sempadan k...wallahu'alam bissawab..

...................................................................................

Monday, March 16, 2009

...:::ALEX 5:::...

............................................................................next.....g tempat yg berbayar, hehe..10 genih sorang.
ANFOUCHY TOMBS
ni tempat peninggalan masa zaman rom dulu..
aku pun x arif sgt..sepatutnye kitorang ade tukang explen mende2 ni tp xde..hehe..
so masuk situ main tgkap2 gmbr jela sesambil kagum2 tgk tapak kubur yg pnjg..ngee~~~
memberanikan diri masuk dlm tu..sekalinye nmpk tapak kubur n lubang simpan keranda..haha..terus kelam kabut keluar..tekumat-kamit mulut (tah ape di bace)
dahla lame dok dlm tu..siap2 men suluh2 lg..mcm treasure hunt..tup2 tesuluh &^%^$%$
ngee~~~
pastu kitorang singgah tempat kt gambar atas ni
POMPEI'S PILLAR
tp malangnye x dpt masuk..bkn xleh masuk..tp x mmpu nak masuk..hehe
30 genih sorang..Allah...huhu..klu org mesir segenih je, x aci!
kitorang tgk dr jauh je...cantik tau dlm tu...rase mcm kt mesir(skrg ni aku ktne???)
xpe2..len kali ade rezki lebih, kite g lg ea mi..g ngan sarah..ummu..kongsi2 la duit, hehe..
..insyaAllah..

ha..kat atas nila namanye trumph(xtau nak eja, tah btol ke x..wallahu'alam)

MAKAM ABU DARDA'
pastu kitorang di bawa ammu kuda pegi ziarah makam abu darda dan 4 org sahabatnya

MASJID NABI DANIAL
then..pegi masjid nabi danial...rasa mcm tgh jejak rasul plak..hehe..
kat dalam masjid ade makam lukmanul hakim yang mana kisahnye di sebut dlm kitab suci kita yakni Al-Quran

MAKAM LUKMANUL HAKIM
keluar dr masjid, tetibe rase haus plak..kebetulan ade kedai asob
wah!!!ape lg, dhla aku suke asob (kt mesia x suke pun..smpai mesir bru suke..sbb sini ori punye, xde bhn cmpuran)
SUK FIRAKH
lepas puas minum (apela...x jemput ammu pun), ammu bwk kitorang g tgk2 pasar ayam kt situ
cam x pecaye bile tgk ayam..burung..itik..arnab..di letak cmtu je..x lari2 pun..x phm aku..
ade sesape boleh jelaskan?
hehehehehe

last sekali siang tu kitorang gi sini tp tgk dr pagar jela..xley masuk kot..
THEATER OF KOM EL-DEKA
x same cam gmbar yg kitorang tgk kt poskad yg umi beli
sbb tmpt ni cam dah hncur..dhla xleh tgkap gmbr..ni pun gmbr curi, hehe...sbelum ammu kt tepi tu prasan aku tgh buat benda yg terlarang
salah ke? dunno why...
jambatan yang sgt cantik

kitorang balik sebelum maghrib..
malam tu 2 beradik tu masak..ekceli adik umi yang msk..hehe..merase gak aku mskn kaum adam..hahaha..diorang sibuk kat dapur, aku tgk movie DR. HOUSE..tp x abes tgk.
lepas mkn..kitorang siap2 sbb nak kuar lg mlm tu, hihi..x reti penat..padehal mate dah layu (lg2 aku, yg da sedia layu ni,huhu)..alasan kitorang..dah penat tu biar penat terus..btol3...
keluar rumah (tiap kali kuar umah akan terhidu bau syisya yg sgt berleluasa kt situ, sakit idong)
bejalan smpi ke stesen trumph...menghapal peta untuk ke SAN STEFANO, dr tmpt kitorang.. kena lepas 16 stesen..byk woo..adik umi pesan kira stesen..die pun x pnh pegi. apela....
kitorang pun dok la temenung n x sdr pun dah brape stesen..haha
tetibe smpi kt 1 stesen..org arab tu ckp 'khalas!' mksudnye cam dah xdela kot..
hahahahaha..rupenye kitorang dok dlm trumph tu smpi akhir stesen..adoyai...buang mase!
hahahaha...seb bek la murah tmbangnye..25 irsy sorang..so patahla balik..
kali ni, kitorang amek langkah berhati..pesan siap2 kt konduktor trumph tu supaya gtau kitorang bile dah smpi kt tmpt yg kitorang nk g..
....................................
san stefano ni shopping complex je, xde ape..byk je kt mesia..so kitorang x spent mase sgt kt situ
pastu kitorang g jenjalan kat jambatan..cantik malam2...sampaila letih..
pastu balik umah tido!
penat seyh!

...:::ALEX 4:::...

........................................................................
mula2 skali pas naik kuda tu..kitorang singgah sini
nama tempat ni THE MONUMENT OF UNKNOWN SOLDIER
knp unknown? aku pun xtau, huhu...
pakcik tu bg turub jap sbb nak sawwar2 (bergmbar), hehe..
then kitorang teruskan perjalanan ke tepi pantai
tempat mendaratnye bot2(pelabuhan kot)..turun jap n sawwar2..
pastu pakcik tu bawa kitorang gi sini plak
nama tempat ni THE CITADEL OF QAITBAY
tp x mampu nak masuk, mahal kot!
so kitorang dpt tunjuk n tgk jer..huhu..ciannye
kat sini ramai pelancong..cenderamata pun byk jual tp xde fulus nak beli. so tgk jela
then main2 kat situ kejap...x lame pastu kitorang pun dah xtau nak watpe
keluar dr tempat tu n cari ammu kuda td
hmm..die tgh berehat..xpe biarla die rehat..
kitorang pun nak rehat gak...penat!
baru jalan bape tempat dah penat...bkn jalan kaki pun..jalan kuda kan..ngee~~

tgk tu..kuda pun nak makan dulu sbb nak kumpul tenaga coz kena angkut kitorang yang ringan2 ni..percayela kitorang ringan...ammu tu yg berat, hihihi..!
tgk2 jam je..dah pukul 12..zohor pun dah nak masuk..ari tu ari jumaat..so kaum adam kena semayang jumaat...kitorang pun bersetuju nak ke MASJID ABU ABAS
nila masjidnye...THE MOSQUE OF ABU EL ABAS
sementara tunggu adik umi semayang..kitorang lepak la kat bangku kat area2 luar masjid tu... umi sesambil berehat, die gi godam laptop adik die tp x bejaye bukak sbb laptop tu power sgt so cam x reti sket..ngee~~
aku plak mengelamun memerhatikan suasana sekeliling
ade penjual2 yag sebok menjual barangan diorang cam poskad alex
siap cakap melayu lagi ''murah2..x mahal!'' haha..klakar..
umi beli 1 poskad..5 genih hargenye.
ade gak yang jual tasbih tp tula pelik kan...yg jual tu laki tp x semayang jumaat pun...
tetibe kitorang nampak sorang laki cine berdiri sbelah bangku kitorang
pastu tetibe plak ade 2 orang makcik..org melayu la dtg kt kitorang
rupe2nye dorang tu pensyarah..ingtkan rombongan umrah, hehe..
diorang ade program ape tah kat cairo la tpnye..dtg alex ni shari je..tgk2 alex gane..
n lelaki cine td tu pun bknnye cine..hehe..die bg kitorang pisang sorang 1
kitorang tau pun sbb die borak2 ngan pensyarah2 td tu..tersenyum sndiri aku..melayu rupenye..hehe..adoyai...
berenti setakat ni..sambung kat posting lain
.............................................................

Sunday, March 15, 2009

...:::ALEX 3:::...

..........................................................................................

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
bangun2 je tido..tgk jam pkul 8 lbey...
ceyt!
hancur punah hrpn kitorang nak bgun awal, nk g jalan2 kt tepi pntai tgk matahari terbit
huhuhuhu
(bkn bermaksud x solat subuh, tp nila akibatnye tido lepas subuh,haha)
nak menyesal pun da xde gunenye...
pkul 9 lebih, kitorang dah kuar umah nak cari sarapan
adik umi pun bawak la kitorang pegi 1 tempat yg namenye ABU ROBI'
mewah betul sarapan kitorang, hehe..
firakh masywi!
sangatla nikmat lagi2 bile ianya free! kui kui kui!
lepas kitorang kenyang..lalu berjalanla kitorang meneruskan perjalanan..huhu..
seberang jalan gune terowong bawah tanah..maju! hehe..mesia pun xde..kui2
sarapan???? beratnye, hehe..

kemudian menahan tramco(van kot) untuk ke library
sesampai je kat seberang library..
aku ngan umi tetibe terkagum dgn kecantikan library tu
wlau pun x dpt mausk dlm die sbbnye awal sgt kitorang dtg
x bukak lg, kol 3 bru bukak kate pak guard tu
ape da----rugi2
xpela...tgkap gmbr kat luar pun jadila..huhu
kitorang berlatarkan BIBLIOTHECA ALEXANDRIA
then, kitorang pun berangkat pegi...nk wtpe tggu lame2..byk lagi tmpat nak lawat..huhu
tetibe aku ternampak eskrem ntetibe rase cam nak beli eskrem tu
(aku ni x suke sgt mkn eskrem tp nape tah aritu cam nak mkn lak)
so belila..
.............................
huh?! 5 genih 1?! beristighfar aku kat situ..mahal gile!
if aku beli kat fayumi dpt 5! huh! nyesal2...tp xkan tetibe ckp xnk plak kt ammu tu
kena maki hamun aku karang
so 10 genih aku habis di situ..huhu...xnk bli dah, tobat.
hmm..normal la tmpt rmai plancong.
aku byk nmpk org cina
nila eskrem tu, seb bek sedap..hehe
so..kitorang pun habiskan eskrem tu smbil jalan2 kat tepi pantai
men tangkap2 gambar..hehe..
tgh jln2 kat tepi jalan....tetibe ade ammu tegur kitorang sbb die nak menawarkan perkhidmatan kuda die..memula kitorang nak g msjid Abu Abbas je tp ammu tu berjaye gode kitorang supaya sewa kuda die 1 hari...(ilmu ape tah yg die gune)
pas mesyuarat .....*%^&%&$%$*$*.....kitorang pun bersetuju
hehe..mmg betul pelancong kitorang ni.. kat mesia pun aku x pnh naik kuda!
adik umi tgh deal ngan ammu yg aku xtau name die
............bersambung............

Thursday, March 12, 2009

...:::KALAM BIL HIKMAH:::...

kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa
ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu
no one can make you feel inferior without your consent!
pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka
life is a series of experiences, each one of which makes us bigger, even though sometimes it is hard to realize this--Henry Ford
kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguh-sungguh, kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya
when you reach for the stars, you may not get one, but you won't come up with a hand full of mud, either--Leo Burnett
sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan, siapakah yang menang? fikirkanlah!
the hardest challenge is to be yourself in a world where everyone is trying to make you be somebody else--E.E Cummings
sekali gagal tidak bermakna anda telah tewas....anda hanya tewas apabila anda telah berputus asa
you can't have a better tomorrow if you are thinking about yesterday all the time--Charles F.Kettering
perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini, bukannya mencari-cari apa silapnya
the people that get on in this world are the people that get up and look for the circumstances that they want; and if they can't find them, they make them--George Bernard Shaw
anda tidak akan mengetahui tentang diri sendiri menerusi kejayaan, anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan
if you want to be successful.its just this simple.know what you are doing.love what you are doing and believe in what you are doing--Will Rogers

...:::ALEX 2:::...

........................................................................
alex di malam ari
alhamdulillah
kitorang dah pun slmt smpai kt alex
3 jam slpas 5.30 pm...kol bpe tah..x ingt coz excited da smpi ke alex
alex mmg cantik..tp xla scantik syurga-Mu..huhu
tp lg cantik dr mansurah kot..
pas jumpe adik umi, kitorang naik trumph
(sejenis kete api yg lembab kat atas jln raye,hehe)
trun kat area umah die n trus g umah baba mama die.
so sesi taaruf pun bermula
##$^$#^$*&*(^&%%$!~&^(*&^#
pastu mama die tnjukkan umah yg ak ngan umi bakal duduk tok 2 mlm
wah!!!!!cntik!!cam hotel..huhu..dhla dok xyah byr..free
sonokla kitorang berbulan madu nmpaknye..kui3

singgahsana kitorang,hehe..jgn jeles!

bkn tu je, dia siap masakkan lg..sedap.. tajuknye 'kusa'. ak yang x penah mkn aisy ni (x hengen pun mkn, haha) mkn gak akhirnye..aisy ni umpama nasi dorg la, huhu..asasi kot..dagingnye kan..Ya Allah lembut gile...x rugi ak dtg Alex, hehe.. mama tu siap ajar msk lagi tp secara lisan jela, xde practical nye..huhu..

tgk tu..selera 2 bradik ni mamam..

nila 'kusa'..yang cam lempeng tu 'aisy'
..........................................................................
kitorang ni x reti penat..pas rehat2 jap, kitorang terus kuar umah menuju pantai, hehe
jakun..yela..dh lame x jumpe pntai (pntai remis tu pun tah bile kali terakhir aku gi..huhu..)
tp malam kan..so x nmpk sgt..gelap je..tu la..gatal nak g tgk gak..ombak pun xde sgt coz xde hujan n xde angin..hmm..pas main2 jap kt batu2 tu..kitorang pun balik la..
........zzzzzzzzzzzz.......

malam mase jalan2 kat tepi pntai

(sorila ye..gmbr2 yang aku letak ni, cume ade kitorang ber3 je coz kembara ni 3 org je, hehe..)