Wednesday, March 18, 2009

...:::ALEX 6:::...

..............................................................................................
keesokan harinye kitorang berjaye gak x tido lepas subuh n kuar awal2 pg sebab nk rase pantai pagi..heheh..alhamdulillah...kali ni kitorang ber2 je
best korangggg....main2 batu...main2 air...
umi lagi lwk. die g cari botol sbb nak isi ngan air laut as cenderahati utk sarah ngan ummu
hahahah..wut eva la umi...smpi skrg air tu ade lg, die kate nak bwk blik mesia, bg mak
ko separuh, aku separuh katenye..haha
tgk ni...cantikkan...

nila terowong bawah tanah @ bwh jalan raye.
cam mid la cume xde iklan2 kat tepi dinding tu
haha...kat ujung sane tu ade ammu jage...yg setia ngan Qurannye...indah kan..
tiap saat dgn alunan ayat suci..mesia ade???
kitorang balik umah....tgk2 adik umi kok tido lg...waduh..perut udah laper nih..
kitorang mintak kunci umah die, konon nak msk srpn
sekalinye kitorang abeskan mknn, x tinggal utk die pun..bwkkan die secawan air teh je, haha..
tembolok kan kitorang...nak wat camne..dah lapar sgt..
x pasal2 sekali lg kitorang kuar umah..mkn kt luar..
beli piza kat kt kedai bwh ni

sedapnye piza die...mkn panas2 kat tepi pntai..huhu..dpt byg x betapa nikmatnye kitorang makan, wlaupun dah mkn sebelum ni tp still bleh masuk lg..nape tah..haha!

usai makan...kitorang g jalan2 plak ke gamaah adik umi...
pagi tu kabus tebal gile...pntai makin x nmpk... sesakla gamaah die, rimas!
(lebih kurang je cam gamaah mansurah)
pastu gi jalan2 plak kat hadiqah apetah name die...
ade byk tugu2 kat situ
batu bejanggut sumenye, ni salah satu...

n then, tgk jam cam kitorang dah kesuntukan mase..
on da way nak balik umah tu, singgah balik kedai piza td, aduhhh..tebalnye muke..nmpak sgt piza die sdp, haha...beli dahla sampai 4 kotak..adoyai..
''ko la gi beli, aku malu la nak beli lg, aku dah beli td''
''ko la..ko laki..'' main tarik tali plak..hehe
smentara tggu piza siap, kitorang balik umah besiap..bekemas..
pastu turun balik dgn lengkap..gi singgah plak kt kedai firakh masywi, beli sekor untuk pelahap2 kat mansurah..kui2..tp kan nasib kitorang x brape baik aritu..dhla piza lmbt..tiket x beli lg, buat muke chumel dulu baru siap pizanye..dhla x pecaye aku ni tolibah fi tibb basyari, sanah ula..
yela..mentang2 aku &^&%^&(%%$!*~!(&^&(&% huhu..cdey..
puas aku ckp
''wallahi..ana fi kuliah tibb!''
gelak je ammu2 tu...hmm..saba je aku...
piza siap pkul 1.35..kelam kabut kitorang thn teksi..nak naik trumph takut lmbat..
alhamdulillah sempat smpai..adik umi terus beli tiket tnpe mngetahui tiket yg die bli tu bley wat kitorang berdiri 3 jam..Allah...slh kaunter..huhu dah terbeli plak tu
kaunter betul kat bilik sebelah..beratur la..bkn men pnjg..kitorg beratur kt 2 line.. sume nk amek tiket kol 2 kot..kitorang pun..puas aku berdoa..''robbi yassir wala tu'assir robbi tammim bil khoir'' byk2 kali..dgn hrpn Allah permudahkan segalanya.. tp bile Allah dah bekehndakkan sesuatu, kite xde kuase kan? sampai je giliran kitorang..komputer rosak..Allah.. xpela..xde rezki..Innallahama'assobirin..Allah postpone utk kabulkn doa aku kot..hehe..kite kena husnozzon.. rite? terpaksela bli tiket 6.30..syukur alhamdulillah.. then kitorang xtau nak wtpe..hmm..duduk saje2 kt tepi2 habiskan 1 kotak piza...hehe..pastu..jalan2 lagi..yela 3 jam lebey xtau nak watpe. tibe2 time jln2 ternmpak kedai firakh masywi.. tah sape yg g kuarkan idea gile.. kitorang beli lagi sekor firakh masywi...hahahaha..

''mi, firakh masywi...tibe2 kite wat keje giler beli lg sekor wat mkn''
umi toleh kt aku ''aah..jom..pin! jom beli firakh masywi nak?''
''huh?jom.....'' haha...sebenarnye spnjg perjalanan die nak firakh masywi yg kitorang beli, patutla sng je bile umi ajak beli (x silap aku kan..kitorang dah mkn 2 kotak piza arini..ke aku mimpi?)
adoyai..kitorang....kitorang....hehe

pastu kitorang pun teruskan perjalanan yg kali ni ade hala tujunye.. nak gi tepi pntai balik! mkn kat situ! ahakz! korang tau x betapa jauhnye kitorang jalan dr stesen sidi gaber yg nun kt selatan nk ke tepi pntai yg nun jauh di utara..seb bek aku x pakai kasut tumit (xde pun) merentas desa time sekolah dulu pun x sepenat tu, huhuhu.. tp macam mane jauh pun kitorang jalan...aku rase still gak x dpt trunkan berat badan kitorang coz pd mase yg same kitorang mkn byk! kah3!
dalam perjalanan ke tepi pantai..22 beg plastik tu ade 2 ekor firakh masywi n 3 kotak piza

nila firakh masywi nye yg dah slmt smpi kt tepi pntai n sebahagian kulitnye dah dicarik dulu sbelum tgkap gambar..ngee~~ tgh2 mkn tu, dtg plak lebih dr 5 ekor kucing..masyaAllah..byk kot!abeh kitorang kena kerumun..pahtu dtg pulak budak2 pengemis mintak ayam sikit. kitorang pun bg la, baik kan? hehe..pahtu kucing2 td beralih arah ke budak2 pengemis td..tau x??? diorang berkongsi daging ayam tu dgn kucing2 td.. kitorang insaf seketika. Astaghfirullahal'azim..slh seorg dr kitorang bersuara, ''korang tgk tu, dorang tu miskin x mampu, tp still gak kongsi mknn dgn kucing2..padehal mknn tu utk diorang pun x ckup...kite ni, kucing2 yg dtg kt kite td.. kite lempar tulang je, tu pun dgn mulut sekali bising2,bebel2..mcm x ikhlas pun ade

''Ya Allah..terima kasih atas pengajaran dan pelajaran yg amat bermakna ini..kami insaf...''nanti korang jgn lupe solat sunat taubat tau'' sambil sengih2, hehe..pahtu pengemis tu dtg lg, die nak lg rupenye..mule2 kitorang bg aisy tp dorang xnak, dorang nak lahmu gak..so bg jela..ikhlaskan diri..hehe..td kate dah insaf..huhu..

antara 2 ekor kucing itu....
mengisi sisa waktu yang berbaik tu...aku main tangkap2 gambar pemandangan

ha...cantik x aku tgkap gmbar..pandai kan???

tetibe plak..teringin nak rasa bace Quran kat tepi pntai masa matahari tgh nak terbenam
Subhanallah..nikmatnya nikmat tu..untung je bwk Quran ke mane2 pun... ayat Quran tu doa.. doa tu senjata aku..juga mukmin mukminin seluruhnye..
bawa la Quran ke mane pun anda pegi sbb bile dok tepi pntai, best tau bace Quran, hehe.. (bkn tepi pntai je) tadabburla sekali..mase kt mesia..pegi pantai remis..xdela plak aku ngaji kat situ..hehe..
...............................................................
on da way nak ke stesen sidi gaber balik..aku jalan ngan umi je senja2 tu, bahaya kan? mmg bahaya..adik umi dah jalan dulu, sbb die g solat asar. sepanjang perjalanan kitorang yg sgt jauh tu, aku perasan ada 2 org budak yg ikut kitorang..aku prasan sbb masa kat tepi pantai pun depa ade..mase dlm perjalanan tu, sorg kt depan n sorg kt blkg kitorang...aku jd takut..dahla sunyi tau tempat tu..ape lg terkumat kamit la mulut aku.. sampai kat 1 tempat...aku branikan diri toleh blkg..Allahu Akbar! tekejut aku..adik umi ade kat blkg..ahamdulillah..patutla budak2 tu dah xde.
kat sini aku sedar 1 perkara..doa aku yg Allah x makbulkan td mase nak beli kan tiket rupenye penyelamat kitorang masa tgh takut2 td..Maha Mengetahuinya Dia akan apa yg bakal berlaku kat kitorang..Subhanallah..aku kagum..

eiii..seram kete api ni, mcm berhantu..ngee~~ tp bkn yg ni kitorg nek

alhamdulillah..akhirnya sampai gak kitorang kat stesen..ok. kali ni cite lawak.. lakonan sgt menjadi..haha..kitorang xtau nak bace tiket tp malu nak tanya,hehe.. pastu kitorang gelak2 la smbil pas2 tiket tu..mcm cite pendekar bujang lapok, tau x? ala..yg die dpt surat dr ros tu n sume bujet pndai bace..haha..mcm tula kitorang buat..mule2 xde niat pun. kitorang pening dah. camne ni, x phm..mansurah naik sebelah sini ke sane..uwaaaa... pastu aku terperasan ade sorang pemuda arab ni pndg2 kitorang n senyum2 tgk telatah kitorang..hahaha..rupenye dr td die perhatikan kitorangnye aksi..pastu aku bg la cdgn ''pegila tnye die tu, die dah pndg2 kite dr td, msti die tau kite x phm''............''ala, malu'' ............aku bg cdgn lg...''klu xnak sbb malu, kite belakonla wat2 x phm bace tiket ni, nnti mesti die dtg kat kite punye (padehal mmg x phm pun, hik hik..) kitorang pun belakonla smbil gelak2 coz x thn dgn ape yg kitorang cube lakukan (jgn cube aksi ini di mne2, di khuatiri korg x reti nk belakon,hehehhe) x lame pas tu..train smpai..laki td trus menuju ke arah kitorang, kitorang pun sengih2 kat die.. die mntak tiket kitorang n tlg bace kot.. kitorang tnye ''mansurah, hena wala hena?'' sambil mnunjuk2 arah mane yg kitorang maksudkan.......''aiwah2..hena mansurah''........ha...................kan aku dah ckp......heheheh..dgn bangganye aku berkata2..kitorang pun gelak2...laki td pun bg salam n tata kitorang sbb train die dah sampai....

...................................................................................

x lame pastu..dtgla pulak lg sorg makcik ni, borak2 ngan kitorang..pndai speaking rupenye.. bagusla..borak2..taula kitorang yg die ni dah pegi merata dunia (patutla pndai speaking) die ni cikgu..ngaja bahase perancis..patutla die ade tnye aku sebelum tu, pndai ckp perancis x... pelik aku..huhuhu..hmmm..patut pun...die penah dok australia...dok turki...wau! hmmm... die ni ngaja kat alex tp family kat mansurah..kirenye kitorang 1 train tp lain gerabak..adik umi pesan kt cikgu tu supaya sama2 ngan kitorang sbb kitorang xtau kan....baik cikgu tu... dah sampai stesen mansurah, die lambai2 kitorang, die ckp ''i'm not forgetting u'' huhu terharu.. eh, lupe nak gtau cmane kitorang leh tau benti kat stesen mnsurah..sblm tido kitorang pesan kt konduktor, hehe..seb bek die ingat kitorang,,,klu x..ntah sampai hujung stesen mane tah nnti ( mcm peristiwa sblum ni) belajar dr kesilapan...kite xleh jatuh kat lubang biawak 2 kali..ngeh3......................................hmm...cikgu tu kan..kitorang dah slmt sampai pun die still risau lg sbbnye xde sape amek kitorang lg (hanizam tu yg lambat)... ''where's ur frenz?'' shes keep asking us u know....huhu..wat a concern lady! hope 2 c u again! tp umi try gak jelaskan kat die, ade yg amek kitorang, jgn riso..huhu..lame2 die pun lega wpun die still mmanjang2kan tengkuk die, cari sape tah....time kasih byk2 kat die..hmmm.. mcm tula kisah kitorang... ponat den taip...huh! siap gak akhirnye...alhamdulillah..yg mane baik jadikan teladan yg buruk wat sempadan k...wallahu'alam bissawab..

...................................................................................

2 comments:

Nurul Huda said...

huhu..
k.ana nih..bgus la..
baik lak 2h..
wlupon ske lawyer buruk
haha !!
k.ana !!
doakn huda dpt matrix !!
bes bca blog k.ana
byk ilmu yg ana dpt..
dan keinsafan..huu..
nk jdik pminat setia blog nih ..
truskn mnulis !!!

yuyu said...

xleh bla la kamu nih..haha.. blog yg merepek ni pun nak bace..huhu.. saje je tulih, kut2 tua nnti dah lupe..so blog kan ade..bley bace blik, hehe..nak bg suami ngan anak2 bace nnti.. :p