Wednesday, May 6, 2009

aIR itU

di satu petang yang hening..
aku leka menggodek2 laptop..
konon nak lepas tensen..
baru abes bace pelvis...
yelah..normallah tu..
petang2 jer mesti datang angin rindu akan family @ malaysia..
mmg x de keje tol dak2 oversea ni..oversea??(oversea kah msir ini??)
boring2 jer pasang lagu sedey...
boring2 jer p metro beli ramen..(to kak sara n kak umi espesially)
boring2 jer masak..(to kak uu)
boring jer tdo(ha yang ni aku...)
boring2 jer tgk2 gambar family..

cerite ''AIR ITU'' bermule di cni..
ptg td ak tgk gambar kawen abg aku..
bukan muka kacak die y aku cari dan telek..
bahkan juga...
bukan muka isteri die yang tembam itu aku belek..(kak ipar,jgn marah)
bahkan juga..
bukan fesyen baju pengantin mereka y aku teliti...
bahkan juga..
bukan jerawat baru yang ingin ku cari di muke abangku..
dan lagi...
bukan kerana itu semua ak membukak folder pictures 'kawen' dalam laptop aku..

sebenarnya....
aku mencari sejenis makhluk tuhan..
yang ber 'profile'
..seperti dibawah..

nama:rahsia
warna kulit:putih
keturunan:kacang..mesir ckp ful..
watak dan perwatakan:cecair @ liquid

...ok...
cube teka??
siapakah gerangan 'beliau'??
'beliau' ialah....

.....AIR SOYA...


air 'itu' ber'backgroundkan mempelai..huks...huwaaa..


aku letaklah jugak gambar ko bangdi..tapi sbb ade jug air soya tu..
bukan sbb senyuman 'manis' itu


prnah satu ketika dulu..(waktu awl2 sampai bumi mesir ini)
kami..
teringin sgt nk minum air soya..
diorang la...
aku x ngidam lagi waktu tu..
jadi,masing2 buat keputusan nak beli kacang soya kat suk@pasar..
beli pun banyak..1 kilo
yela..untuk 11 orang minum..
dengan bangganyer..
perah lah kacang soya tu...
rebus..
tambah gula...
tutup api..
siap....

tapi malangnyer..
air soya tu rase len macam..
bukan rase soya..
bukan rase kacang..
bukan rase kacang soya..
eh,samelah tu..
tapi...mmg bukan rase air soya cam dijual kat malaysia tu,,
huhu..
ade sorang ahli bait kitorang kate..
'sedap da ni...ok..ngam'
die ulang lagi
'sedap..ok..ngam...ngam ni...btol..'
(nama dan identiti orang yang mengomen air ini dirahsiakan..takut ade peperangan berlaku)
padahal x sedap pun..
aku pun x tau ape yang sedap..
ahh,bantai lah
maka kitorang pun simpan jela air soya tu dlm peti ais..
dapat 4 botol besar tau!!!
sampai 3 minggu x de yang mengusik air tu..
sian air itu..menangis sendirian..
tiade siape yang kesah..
tiade siape tau..
isk3

saat berganti saat..
minit berganti minit..
jam berganti jam..
pukul berganti pukul..
eh??apakah??pukul??ahh...tibai..
hari berganti hari..
minggu berganti minggu..
baju berganti baju..
(baju pun perlu ke cakap??)
kitorang pun kemas dapur..
tibe2 ternmpak bekas yang dalam tu ade kacang soya lebih ari tu..
x abe buat la tu..

tapi..
struktur kacang soya tu..da bertukar..
bertukar??
jadi ape??
atromen??
power rangers??
kluang man??
ish3...
ade plak kluang man dalam bekas kacang..

sebenarnya..
kacang tu da tumbuh daun..
bukan saje daun..
akar sekali..
bukan saje akar..
kaler asal kacang yang warne putih tu pun da bertukar jadi hijau..
wakakakakaka..

aku gelak2 sendirian sampai tergolek2 kat dapur..
sambil menjerit..
'woi...org kampung..kacang soya tumbuh daun!!!'
hahahaha

jadi...
korang paham x ni??
sebenar2nyer..
kacang soya y di beli di suk tu dulu..
@#%$%^&%##
adalah seekor KACANG HIJAU mesir YANG BRWARNE PUTIH....
bukan kacang soya....

hahaha..
x pasal2 tercipta resepi baru..
air kacang hijau..

sape nak try..
cubalah..
cara nk buat..same cam nk wat air soya..
selamat mencuba!!!!

p/s:actually...cite ni dah masuk muzium dah(dah lame la tu)tapi..tibe2 teringat..saje nak stowi2..kat kengkawan ..buat bekalan untuk hari akhirat..huk..haha..

k,do your best dlm exam..
..jgn dikenang peritnya usaha,kenanglah manisnya sebuah kejayaan..
(slogan PCM yang terbaru..ayat aku tu kurang tepat..tapi ade la bunyik2 die ala2 PCM buat)
salam imtihan
..assalamualaikum..



11 comments:

Basuh Baju said...

apa rasa air tu? bley ajar chef wan ni..haha

clue said...

hahahaahahahhaahaha!!!!
adoiyann
xleh thn glak dah nih
2h la..len kli tya lu kt pkcik
yg jual 2h..
"nih kcg pe pkcik?"(bhs arab le)
malu bertya sesat jalan!
ehee
ptotny buat bubur kot
bru sedap..
k.ummu nie umo bpe ye..
sme umo pe kite..

uMMu said...

to basuh baju-
air tu rasa x sedap
air tu mmg x sedap
tapi aku da abe 1 cawan rasenyer mase tuh...
kah3
klu nk rase buat r sendiri
hihi
good to try,good to taste!!

uMMu said...

to clue-
kiter...sebaya kot..nta la
umo 18 tahun 6 bulan..
kamu??anda??bape umo??
bukan saya y beli kacang tu..
mereka2 dan keluarga mereka y beli...
mmg kompem x leh kawen..
kacang hijau ngan kacang soya pun x leh beza..
haih..
kacang2...

yuyu said...

to basuh baju- jumpe gak basuhbaju ngan blog yg da betukar rupe, name, watak, tuan n address ni..cmne ek? hoho~anyhow..welcome!

to clue-korg x sebaya..ummu tua setahun..

to ummu-wah! rajin adik kite ni hapdet blog..bosan ea coz shari tanpa kitorang, ngee~

.::FasiHaH::. said...

best la dapat menyinggah kat blOg ummu dan kawan2 nyer..;)

macam2 stOry kOrg eh...
wish u all the best lah kat mesir tue ye..=)

Anonymous said...

salam
mwhahaha...
seyes klaka gler....
gelak sorg2 seyh..klaka3..
teringat cite mak saye yg lebih kurg same dgn kamu...nak beli kacang soya,terbeli kacang putih untk masak nyer...ghupe pon lebey kurang same jer...abah yg beli...dah buat,rase len macam je...keh3...seyes xley lupe r...
~(kwn yuyu)~

yuyu said...

to anonymous- oit! kiah ke ni? haha.aku men teke je, cube bongkarkan identiti anda supaya ak tau, hoho~ bapak ko bley jd geng kitorang..kah3! let me know who u r k?

clue said...

k.ummu dah tue!
k.yuyu yg ckp erk...
ehee

yuyu said...

to huda-btol wat...akak x tipu ea..

Anonymous said...

salam
BINGO
yup!u r rite yuyu..
keh3.....~
hurm...rindu la.....hehe