Wednesday, December 10, 2008

:::KORBAN:::

assalamualaikum..
alhamdulillah..dpt gak tgk peristiwa berdarah akhirnye..huhu..
siyes..tak penah tgk..ayam penahla..
klu tak silap..td korban talata kambing, wahd kerbau wa lembu..krg pasti..khomsah kot..
dgn semangat trun blok c nak tgk sembelih2 tu, alih2 tak dpt tgk dgn jelas...rendah 1..hu..
ramai sgt yg kerumun...mane nak nmpk..x nmpk binatang tu pun..nmpk org jer..
tak best..its ok..at least pegi..

Sejarah Haji
Munsyid : Nadamurni
Haji mengingatkan kita
Sejarah pengorbanan
Pengorbanan yang ikhlas
Agung lagi suci
Kerana Allah Nabi Ibrahim sembelih anaknya
Nabi Ismail kerana Allah nyawa tebusannya
Sejarah berkata lagi
Tentang pengorbanan itu
Siti Hajar kerana Allah
Taatkan suami tinggal sendiri
Tinggal di Tanah Haram
Suami datang setahun sekali
Di tanah kering kontang
Hanya tawakkal kepada Ilahi
Tatkala Nabi Ismail lahir teruji lagi
Air susunya telah pun kering sama sekali

Siti Hajar mencari air
Ke hujung ke pangkal
Berlari-lari dari Sofa ke Marwah
Beberapa kali

Aduh hatinya cemas
Anak kecilnya tiada rezeki
Tapi hatinya teguh kepada Allah
Yakin sekali
Di dalam mencari-cari
Terpancar air dari bumi
Berkat dari tendangan
Kaki anaknya bakal Nabi

Dia pun mengumpul air sambil bersyukur
Dengan menyebut Zam-zam, Zam-zam
Itulah dia air Zam-zamYang kekal hingga ke hari ini
Mu'jizat seorang Nabi berkat isterinya
Sudahkah kita mengambil
Pengajaran dari cerita ini
Cintakan Allah menegakkan agamaNya
Wajib berkorban
Taat, sabar dan tawakkal
Jadikan pakaian
Cintakan Allah
Pengorbananlah sebagai bukti

4 comments:

Anonymous said...

ha gmbaq sape 2 bnyak sgt ? pakai sweter biru, wah meriah nye x sngka smbut raya kat mansoura meriah kan hehehhe, nak bkenelan la ngan bdk y pkai sweter biru pekat 2, y ang kat rangka kerbau/lmbu 2. blh?

Anonymous said...

rajin nye bdk y pkai sweter biru 2 buat keje, ad bakat je , teror, em bdk 1st year ke? sy nak bknln la yuyu, blh antaq ym dia kat sy x?
hensem bgaya pkai sweter biru pkat mcm sweter baru, x syg sweter ke? tp xpe rata qurban sume kne qurban,hehhe kuat gler dia angkat rangka sorg2 kat blakang huhu hensem nak bknln klu bdk 1year

:::YUYU::: said...

to anonymous : hah, ni ym die hooney_zam@yahoo.com...
aku rase password die pun ko tau
haha..!

Nurul Huda said...

kakak yg pkai tudung hitam
2h pon bkl korban gak